Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Danas je u Hrvatskoj posebno emotivan dan, obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Danas je u Hrvatskoj posebno emotivan dan, obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Programom naziva “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”, u dvorištu Opće bolnice u Vukovaru u petak je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., i 25. obljetnicu stradanja toga grada u velikosrpskoj agresiji i napadima Jugoslavenske vojske u Domovinskom ratu.

U Vukovaru su građani  iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, te hrvatski državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Božo Petrov i Andrej Plenković. ministri u Vlade, mnogi saborski zastupnici, predstavnici Katoličke crkve predvođeni zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom, kardinalom Josipom Bozanićem, koji će u 13 sati na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvoditi svetu misu i mnogi drugi.

Današnju Kolonu sjećanja predvodit će branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.Komemorativna događanja u Vukovaru prati više stotina novinara, a gradske vlasti današnji su dan proglasile neradnim za tvrtke i ustanove u vlasništvu grada.

Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podatcima vukovarskih gradskih vlasti poginulo i ubijeno 4.000 ljudi, počela je 25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad.  Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. kadaje Grad Heroj pao.

Nakon okupacije Vukovara u koncentracijske logore u Srbiju odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Prema popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata s vukovarskog područja nalazi se još 309 osoba.

Sve hrvatske vlade dosad nisu baš bile uspješne u ‘obnovi života’ u ovom herojskom gradu, dapače kako je jučer naglasio vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava, grad Vukovar svakim danom sve više nažalost izumire.

novo.hr/hina

foto: rama-prozor.info