Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu

Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu

Tradicionalni Dani hrvatskog turizma (DHT) 26. i 27. listopada u Bolu na Braču okupit će oko tisuću sudionika i raspraviti neke od najvažnijih tema u turističkom sektoru – o radnoj snazi, CRO kartici, održivom upravljanju turizmom, brendiranju i zračnom prijevozu, najavili su u srijedu organizatori.

Organizatori DHT-a, koji će se održati u bolskim hotelima Bluesun grupacije, su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), a suorganizator Hrvatska gospodarska komora (HGK), čiji su čelnici u srijedu na konferenciji za medije izvijestili o programu tih Dana, naglasivši da je to važna manifestacija za turizam, ali i za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini s obzirom na visoki udjel turizma u BDP-u od oko 18-19 posto, brojnih zaposlenika te povezivanja s turizmom gotovo svih drugih djelatnosti.

“Za ovogodišnji DHT odabrali smo teme od kojih Ministarstvo turizma ne bježi i koje intenzivno komunicira sa sektorom i na terenu zadnjih mjeseci. Tako ćemo na tri okrugla stola raspraviti problematiku radne snage i njenog nedostatka (i u broju i kvaliteti) u sektoru, projekt uvođenja CRO kartice za poticanje domaće turističke potrošnje i razvoj turizma na kontinentu te održivo i kvalitetno upravljanje turizmom s naglaskom na potrebu strukturiranja cjelovitog hrvatskog turističkog proizvoda i objedinjavanja svih proizvoda u sklopu Ministarstva turizma uz aktivnu ulogu HTZ-a u razvoju proizvoda”, kazao je ministar turizma Anton Kliman.

Na tim okruglim stolovima, uz stručnjake i predstavnike strukovnih udruga, sudjelovat će i ministar turizma Anton Kliman, a moguće i još neki ministri. Sve to sa ciljem kako bi se o tim temama upoznala i šira javnost, pogotovo oko uvođenja CRO kartice što je, po Klimanovoj cjeni, ne samo turistički nego i demografski te socijalni projekt, jer može pridonijeti razvoju, zapošljavanju i prihodima i na kontinentu.

“Nadam se da će za sve te teme i projekte biti snage, volje i znanja da se primjene u Hrvatskoj, čime će, uvjeren sam, biti benefita za sve te stoga o svemu tome na DHT-u želimo i jače osvijestiti hrvatsku javnost, ali i novu vladu da u Ministarstvu turizma ozbiljno pristupamo problemima i da imamo rješenja”, poručio je Kliman, ocijenivši da je ova turistička godina odlična zbog dobrog rada i sinergije privatnog i javnog sektora.

“Ma kako neki mislili i kritizirali da nam se turizam događa slučajno i da smo ovu sezonu dobili na tuđoj nesreći, odgovorno tvrdim da to nije tako. Turizmom se upravlja, dosta se radi i u privatnom i javnom sektoru, a i hrvatski turistički proizvod i ponuda je sasvim drugačija od one u nekim zemljama u koje su turisti ove godine manje išli zbog nemira i nesigurnosti. I mi ćemo u budućnosti imati neke resorte koji će nuditi all inclusive ponudu, ali primarno ćemo ostati autentični po čemu nas već sada prepoznaju i zbog čega nam sve više turista i dolazi”, poručio je Kliman.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić najavio je da će na DHT-u predstaviti sveobuhvatno tržišno istraživanje o prepoznavanju turističke Hrvatske nakon prvih godinu-dvije dana primjene novih komunikacijskih koncepata sa sloganom “Croatia, full of life”, koja su, kako je kazao, pokazala da strana tržišta pozitivno reagiraju na novu komunikaciju i brendiranje.

Predsjednik HGK Luka Burilović najavio je turistički forum na DHT-u o temi zračnog prijevoza i nužnosti uvođenja novih avio linija, što je ocijenio važnim za razvoj turizma, kao i rješavanje problematike nedostatka radne snage, smanjenje PDV-a te usklađivanje obrazovanja s tržištom rada.

“Na DHT-u će HGK tradicionalno, 20. put zaredom, dodijeliti nagrade Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku, za koje ove godine imamo rekordnih 265 prijavljenih za osam kategorija, kojima nagrađujemo najbolje turističke tvrtke, hotele, agencije, hostele, marine i druge”, najavio je Burilović.

D.B./hina

foto: bestofcroatia.eu