eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Danska treba plin, Sjeverni tok 2 uskoro bi mogao biti gotov

Danska treba plin, Sjeverni tok 2 uskoro bi mogao biti gotov

Ruska agencija Ria u ponedjeljak piše kako bi prekid eksploatacije iz sjevernomorskog plinskog polja Tyra mogao ubrzati dovršenje rusko-njemačkog plinova Sjeverni tok 2, jer Danska koja koči njegovo dovršenje postaje taocem uvoza plina iz Njemačke, koji je zapravo ruski plin, piše u ponedjeljak agencija Ria.

Za dovršetak Sjevernog toka 2 čeka se još samo dopuštenje Danske za polaganje cijevi dnom Baltičkog mora koje je u njezinoj jurisdikciji, što ta zemlja do sada nije učinila. No problemi povezani s proklizavanjem morskoga dna u polju Tyra primorali su dansko Ministarstvo energetike na donošenje odluke o prekidu proizvodnje 1. studenoga ove godine i to bi moglo ubrzati stvar, piše Ria.

To polje ključno je za plinsku sigurnost Danske, a potrebni radovi za nastavak proizvodnje potrajat će prema procjenama do srpnja 2022. godine. Do tada Danska planira kupovati plin iz Njemačke, a to, kako prenosi Danmarks Radiо, znači ovisnost o Rusiji, budući da Njemačka kupuje plin od Rusije.

“Plin u sjevernu Njemačku glavninom dolazi iz Sjevernog toka. Danska plinsko-transportna mreža povezana je s njemačkom. Formalno, bit će to njemački, a zapravo ruski plin”, rekao je zamjenik generalnog direktora ruskoga Fonda nacionalne energetske sigurnosti Aleksej Grivač.

Prema planu, Sjeverni rok 2 trebao je proraditi do kraja ove godine, a kroz njegove dvije cijevi godišnje bi prolazilo 55 milijardi kubika plina, iz ruskih nalazišta ,dnom Baltika, do Njemačke. Dovršetkom do kraja godine Rusija ne bi morala produžiti ugovor o tranzitu kroz Ukrajinu, koji istječe 31. prosinca. No dansko odbijanje dopuštenja polaganja cijevi kroz njezine teritorijane vode ugrožava planirani rok dovršenja.

Sada se, međutim, situacija mijenja, smatraju analitičari, jer će Danska morati osigurati dostatne količine plina nakon prekida proizvodnje iz svoga najizdašnijeg polja.

Po ocjeni komentatorice agencija Ria Natalija Dembinskaje, takva situacija može pogurati danski pristanak za polaganje cijevi Sjevernog toka 2 kroz područje njezine jurisdikcije.

Čelnik Gazproma Aleksej Miller ocjenjuje da je pet tjedana dovoljno za polaganje cijevi kroz “dansku dionicu”. Nakon prošlotjednih pregovora Rusije, Ukrajine i EU-a o budućnosti ukrajinske rute, on je izjavio kako očekuje od Kopehhagena pozivno rješenje u kratkom roku, jer za drukčiju odluku “nema nikakva osnova”.

Analitičari se slažu da će Danci u svakom slučaju morati požuriti, jer će u protivnom biti izloženi tužbama kompanija-operatora Sjevernog toka 2, zbog štete koju trpe zbog danskog otezanja i koja bi mogla dosegnuti 660 milijuna eura, uz rizik da ju nadoknade danski porezni obveznici.

Ria navodi da Kopenhagen sada ima još jedan dobar razlog da bude popustljiv – opasnost da ostane bez plina, jer Njemačka uvijek može reći da nema dovoljne rezerve za preprodaju zbog kašnjenja s puštanjem u rad Sjevernog toka 2.

Zaključuje kako će nove okolnosti definitivno ubrzati izdavanje danskih dozvola za Sjeverni tok 2.

P.T./hina

foto: novo.hr

Tagovi: