Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Dekan zagrebačkog FER-a žestoko ‘oprao’ ministre Ćorića i Pavića

Dekan zagrebačkog FER-a žestoko ‘oprao’ ministre Ćorića i Pavića

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec iskoristio je u utorak svečanu dodjelu EU ugovora za istraživanje mjera prilagodbe klimatskim promjenama za kritiku administracije, istaknuvši kako je administrativni teret ponekad deset puta veći od istraživačkog doprinosa.

U sklopu poziva “Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama” na FER-u dodijeljeno je 12 ugovora fakultetima i javnim ustanovama ukupne vrijednosti 42,8 milijuna kuna od kojih 33 milijuna kuna su bespovratna europska sredstva koja će rezultirati s 88 mjera prilagodbe klimatskim promjenama u 11 ranjivih sektora.

Svaki put kada se potpisuje ovakav ugovor mi ga potpisujemo s grčem u želucu, jer sada slijedi vječita bitka s administracijom, borba za priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca dok je to u Europi dva puta u tri godine”, kazao je Gledec na svečanoj dodjeli.

“Zašto se traži od nas da administrativni teret bude deset puta veći od onog istraživačkog doprinosa i prijave projekta”, upitao je Gledec prisutne među kojima su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić , te regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić.

“Više vremena ide na administraciju nego na istraživanje”, poručio je Gledec.

Upozorio je i kako se FER prijavio za jedan projekt čija je recenzija trajala 17 mjeseci. “Možete misliti koliko je taj projekt aktualan kad se potpisuje nakon dvije godine. FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca, iako je 30 dana zakonski rok”, rekao je Gledec. Ove riječi, dodao je – “nije kritika već poziv vladajućima da saslušaju znanstvenike”. “Probajte nas razumjeti”, zaključio je dekan

Ćorić: Ovo je bio neprimjeren istup

Ministar Ćorić govor Gledeca ocijenio je neprimjerenim istaknuvši kako to nikada nije doživio i kako nijedan upit od dekana FER-a nije došao u njegovo ministarstvo vezan za pojašnjenje procedura.

novo.hr

foto: novo.hr