gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti / Detoksikacijom ‘odmorite’ svoj organizam nakon blagdana

Detoksikacijom ‘odmorite’ svoj organizam nakon blagdana

Detoksikacija je smanjenje unosa količine hrane, te izbacivanje masne i teške hrane. Podrazumijeva i pojačani unos nezaslađene tekućine. Uvod je za mršavljenje ili dobar prelaz s teške zimske prehrane na laganu proljetnu. Detoksikacijski program obuhvaća puno povrća, voća, žitarica, nešto mesa i grahorica, a rezultira povećanjem energije, boljim raspoloženjem, piše zadovoljna.hr

Početak godine i mjesec siječanj idealni su za detoksikaciju koja će organizam pretrpan delicijama i slatkišima tijekom blagdana, očistiti, napuniti energijom te pomoći u skidanju viška blagdanskih kilograma.

Kako bi detoksikaciju ‘odradili’ kako treba pomoći će vam naša nova suradnica, dipl.ing.preh.teh. Alma Bunić koja će redovito na portalu Zadovoljna.hr nutricionističkim savjetima i preporukama obogatiti vaš jelovnik te odgovarati na vaša pitanja.

Prepustite se detoksikaciji nakon blagdana

– Kako bi se organizam najkvalitetnije očistio od toksina koji se mjesecima gomilaju u organizmu preporučljivo je tokom 10 dana unositi samo tekućinu, prirodne voćne sokove od jabuke i grožđa tijekom jutra, a u drugom dijelu dana uzimati povrće kuhano s ukuhanim grizom pira ili dinkela te sve zajedno konzumirati kao sok. Ukoliko se odlučite za ovakav oblik detoksikacije najbolje se savjetovati sa stručnjakom.

Topla voda s malo limuna ujutro potiče probavu i djeluje umirujuće, za razliku od hladnog napitka koji ujutro može izazvati stres i stvaranje plinova te nadutost.

– Ne zaboravite na voće i povrće, opskrbite se jabukama i grožđem, a među povrćem odaberite brokulu, artičoku, kupus, prokulice, mrkvu, karfiol, ciklu, tikvice, špinat i kelj.

Ekološki proizvodi bi bili idealan izbor jer ne sadrže pesticide.

Namirnice koje je potrebno unositi u organizam u umjerenim količinama su smeđa riža, kukuruz, proso, zob, leća, grah i slanutak, riba, sjemenke, a ulje konzumirati samo ekstra djevičansko i bučino.

– U periodu detoksikacije potrebno je izbjegavati pšenične proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, sol i namirnice koje ga sadrže, alkohol, prženu hranu, suho voće sa sumpornim dioksidom.

– Najvažniji organi za čišćenje organizma su bubrezi i jetra.
Jetra je tjelesni čistač i naš je organizam isprogramiran tako da sam čisti tijelo od suvišnih toksina unesenih hranom i pićem. Pretjeramo li s unosom alkohola ili općenito štetnih namirnica jetra je preopterećena i nije u stanju sve preraditi, pritom se povećava količina adrenalina koja se zadržava u organizmu što rezultira uznemirenošću i hiperaktivnošću.

Kako bi bubrezi i jetra što efikasnije čistili organizam potrebno je piti čajeve korjena sljeza, uvin čaj, sok od brusnice bez dodatka šećera te čaj od koprive.

– Sat vremena prije jela te nakon jela ne treba piti vodu jer ona razrjeđuje probavne sokove.

– Iz prehrane je potrebno izbaciti kasnovečernje obroke.

Dipl.ing.preh.teh Alma Bunić vodi nutricionističko savjetovalište Nutriforma te intenzivno radi na području nutricionizma: mjerenju vitamina i minerala, Darkfiled mikroskopskoj analizi žive kapi krvi kaliper te izradi individualno prilagođenih jelovnika. Od 2011. radi na birezonantnom uređaju Sensitiv Imago te na projektu jedinstvenom u ovom dijelu Europe, cateringu pravilne i uravnotežene prehrane 5 obroka za 3 dana 5times.

novo.hr

foto: leadingdetox.com