Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Deutsche telekom prodaje konkurentu svojeg rumunjskog operatera Telekom Romania

Deutsche telekom prodaje konkurentu svojeg rumunjskog operatera Telekom Romania

Nijemci navodno traže milijardu eura i spremni su prodati operaciju bilo kojem kupcu, ali država želi da fiksni dio biznisa ode Orangeu.

Deutsche telekom je dobio zeleno svjetlo od rumunjske vlade da proda tamošnjeg operatera Telekom Romania svom najvećem konkurentu Orangeu, tvrdi lokalni portal Economica.net. Njemački telekom, koji drži 54 posto udjela u Telekomu Romania, navodno traži milijardu eura što je nešto više od godišnjeg prihoda operatera, dok je cijena koju bi mogao dobit, tvrdi se, bliža 400 milijuna eura.

Drugi najveći dioničar u Telekomu Romania je upravo država s obzirom na to da je riječ o bivšem monopolistu i nekad najvećem telekomu u Rumunjskoj. DT s Telekomom Romania upravlja preko grčkog OTE-a, a operacija u Rumunjskoj još se zvala TRC, Cosmote România i Romtelecom.

DT je Telekom Romania želio prodati širem popisu kupaca, među inima, Bugarinu Spasu Roussevu, koji je navodno u ovom poslu zainteresiran za suradnju s ruskim investicijskim fondom, prenosi Poslovni dnevnik. Inače, DT je u siječnju dao zeleno svjetlo OTE-u za prodaju Telekoma Albanije za 50 milijuna eura tvrtki Albania Telecom Invest, kojom upravlja upravo Bugarin Spass Roussev, preko svoje tvrtke Vivacom, a koji je u tom poslu sklopio partnerstvo s albanskim poduzetnikom Elvinom Guri.

Economica.net tvrdi da se prošli tjedan Srini Gopalan, član uprave DT-a, koji je inače i ključna osoba za kontrolu poslovanja DT-a u Hrvatskoj, sastao u Bukureštu s rumunjskim ministrom komunikacija Alexandru Petrescu da bi razgovaralo o vom poslu.

Rumunjska vlada pak želi da DT svoju operaciju u toj državi prodati Orangeu. Riječ je o najvećem mobilnom operateru u Rumunjskoj, koji je u vlasništvu francuskog Orangea. No, takva prodaja ne bi bila moguća po EU pravilima o tržišnom natjecanju pa se nagađa da se razgovaralo o dijeljenju Telekoma Romania na dva djela pri čemu bi se mobilna jedinica prodala Bugarinu Spasu Roussevu, a fiksna Orangeu.
Telekom Romania bilježe pad gotovo takoreći svih pokazatelja, kako u broju korisnika tako i po prihodima. Prihod lani mu je pao 4 posto na 933,2 milijuna eura zbog kontinuiranog pritiska na maloprodajne cijene fiksnih usluga.

Priča je dodatno složenija, jer se tvrdi da DT ima plan izaći s više tržišta na kojima je prisutan preko grčkog OTE-a. K tome, u Rumunjskoj je ovo pitanje i medijskog tržišta, jer telekom je vlasnik sportskog TV kanala, a koji bi kako tvrdi portal Gazeta Sporturilor, mogla kupiti druga telekom grupacija RCS&RDS, koja već posjeduje nekoliko televizijskih kanala.
Službenih najava i objašnjenja ove prodaje zasad nema.

novo.hr

foto: DT