novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Dioničari Uljanika 31. kolovoza odlučuju o pokriću gubitaka

Dioničari Uljanika 31. kolovoza odlučuju o pokriću gubitaka

Na glavnoj skupštini Uljanika, sazvanoj za 31. kolovoza, investitori će odlučivati o pokriću lanjskog gubitka od 1,24 milijarde kuna te davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za prošlu godinu, stoji u pozivu za skupštinu objavljenom u srijedu.

Uprava predlaže dioničarima odluku da se lanjski gubitak nakon oporezivanja u iznosu od 1,24 milijarde kuna pokrije u visini od 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, a 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi. Ostatak nepokrivenog gubitka od 995,9 milijuna kuna prenio bi se u sljedeću godinu.

Na skupštini će se odlučivati i o davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za prošlu godinu te o mjesečnoj nagradi predsjedniku Nadzornog odbora?! u visini prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a članovima u visini od 75 posto prosječne neto plaće.

Jedna od točaka dnevnog reda je i izmjena odluke koju je donijela glavna skupština Uljanika u veljači ove godine, a riječ je o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Sada se predlaže se ta se odluka izmijeni  na način da se utvrđuje da je njezina pravno tehnička provedba ovisna o usvajanju i provedbi Programa restrukturiranja Uljanika, koja još nije započela. 

Nadalje, predlaže se i da ako povećanje temeljnog kapitala ne bude upisano u sudski registar u roku od deset mjeseci od donošenja spomenute odluke iz veljače, odnosno najkasnije do 16. prosinca ove godine, upisnica prestaje obvezivati upisnika, a izvršene uplate bit će vraćene ulagateljima.

Končar posudio 12,4 milijuna eura Uljaniku

Inače, danas je tvrtka Kermas energija je pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva, potvrdili su u srijedu poslijepodne Hini iz Uljanika i potencijalnog strateškog partnera pulskog brodogradilišta.

Tom je pozajmicom tvrtka Kermas energija, koja je u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, omogućila Uljaniku premoštenje problema u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala.

“Da, pomogli smo pozajmnicom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta. Spas Uljanika je svima zajednički cilj – i zaposlenicima Uljanika i Vladi i nama te se nadamo kako smo ovime svima dokazali da kao strateški partner imamo ozbiljne namjere u Uljaniku i u daljnjoj izgradnji brodova i očuvanju škvera”, poručili su iz Kermas energije.

P.T.

foto: arhiva.nh