Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Do sredine studenoga konačna potvrda JASPERS-a o Pelješkom mostu

Do sredine studenoga konačna potvrda JASPERS-a o Pelješkom mostu

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) očekuje do sredine studenoga konačnu potvrdu JASPERS-a o projektu cestovnog povezivanja južne Dalmacije, kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta, a potom slijedi još nekoliko koraka do odobrenja projekta od strane Europske komisije, priopćeno je u ponedjeljak iz tog ministarstva.

Kada se zaprimi potvrda JASPERS-a o pripremljenosti projekta, MMPI će nastaviti prema propisanim koracima kako bi se osiguralo da prijava projekta bude u skladu sa svim potrebnim zahtjevima i takva odobrena od strane Europske komisije.

“Također, iako se navodila stopa sufinanciranja od 85 posto, ističemo kako se radi o želji Republike Hrvatske da dobije najvišu moguću stopu sufinanciranja, ali i da će to također biti jedan od elemenata odluke Europske komisije”, poručeno je iz MMPI-a.

Dodaje se da je predviđanje i davanje bilo kakvih rokova u ovom trenutku neozbiljno i potencijalno ugrožava prijavu projekta u svim proceduralnim koracima, jer ostavlja dojam prejudiciranja odluke Europske komisije.

Iz MMPI-a su priopćenje poslali zbog nejasnoća koje se pojavljuju u javnosti u vezi projekta cestovnog povezivanja južne Dalmacije, koji uključuje izgradnju Pelejškog mosta i pristupnih cesta. Stoga MMPI u priopćenju navodi slijed koraka koji je dosad poduzet i koje će poduzeti u daljnjem postupku.

Tako navodi da su Hrvatske ceste, kao korisnik tog projekta, izradile prijavu velikog projekta, u suradnji i uz pomoć MMPI-a i uz znanje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU (MRRFEU), kao Upravljačkog tijela Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ (OPKK).

Nakon usuglašavanja, pripremljenu prijavu MMPI je u srpnju ove godine dostavio stručnjacima JASPERS-a, tijela EU-a za velike infrastrukturne projekte, kako bi ocijenio projekt i donio potvrdu o pripremljenosti projekta.

“Iz sveg navedenog evidentno je da je propisana procedura dugotrajna, ali i da su sva uključena tijela na vrijeme i u dogovoru pripremila potrebnu dokumentaciju. JASPERS-ova potvrda o pripremljenosti projekta nije još stigla kao konačna, a očekuje se do sredine studenog”, ističe MMPI.

Dodaje kako nadležna ministarstva i Hrvatske ceste poduzimaju potrebne korake kako bi sve bilo spremno za odobravanje projekta.

“Sve potrebne aktivnosti (bilo) je potrebno započeti znatno prije, zbog čega su Hrvatske ceste i natječaj za odabir izvođača radova na projektu raspisale u lipnju ove godine. U konačnici, aktivnosti koje se planiraju financirati sredstvima EU mogu započeti i prije nego što su za njih sklopljeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava, ali da bi mogli biti financirani, aktivnosti ne smiju završiti prije sklapanja takvog ugovora”, poručuju iz MMPI-a.

Ističu i da je trajanje Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, iz kojeg je previđeno financiranje projekta, do 2023. godine, a ne kako je navedeno u medijskim napisima, do 2020. godine. Naime, iako programsko razdoblje traje od 2014. do 2020., programi se provode do 31. 12. 2023., do kada je moguće plaćanje projekata iz razdoblja 2014. – 2020., zaključuje se u priopćenju.

D.B./hina