auto-moto

Home / auto-moto/eko industrija/Poslovne vijesti / Hrvatska tvrtka DOK-ING kreće s prvom serijskom proizvodnjom električnog automobila

Hrvatska tvrtka DOK-ING kreće s prvom serijskom proizvodnjom električnog automobila

Vjekoslav Majetić, vlasnik tvrtke DOK-ING najavio je da kreću sa serijskom proizvodnjom malog električnog automobila, imena YD..

Konceptno vozilo čije su fotografije još uvijek tajna, nacrtao je hrvatski dizajner Igor Jurić, dok je za konstruktivna rješenja i tehničko opremanje zadužena tvrtka DOK-ING iz Zagreba.

Bit će to gradski mališan pokretan na struju opremljen zračnim jastucima, digitalnim kokpitom te će imati troja vrata, četiri sjedala, pišu 24sata.hr. Klasični upravljač, a bit će napravljen iz kompozitnih materijala. Također, njegove će elektromotore pokretati najnovije, od zapaljenja potpuno sigurne LiFePO4 baterije, a autonomija modela YD iznosit će između 300 i 400 kilometara.

Osim novog modela auta koji stiže uskoro, tvrtka gospodina Majetića već proizvodi električni skuter DKOR THE CORE dometa 100 kilometara, idealan za dostavne službe i iznajmljivanje kojih je 1400 primjeraka u upotrebi na španjolskom i talijanskom tržištu. Osim njih u završnoj je fazi i multifunkcionalni električni kamiončić zvučnog imena TOM TOM, koji je širok samo 1,2 metra, a ima radijus okretanja od nevjerojatnih 4,5 metara. Moglo bi to vozilo također osvojiti svijet-kaže Majetić, a za početak će voziti kroz uske ulice primorskih gradova i mjesta te se naći u službi u marinama, komunalnim službama, tvornicama, turističkim agencijama.

Ipak, osnovni “posao” DOK-INGA za sada je proizvodnja “pametnih” strojeva za razminiravanje te kopanje rude, a Majetićeva genijalnost i poslovnost dokazana je širom svijeta, a sam kaže da njegove projekte koči jedino nedostatak novca i nezainteresiranost države kao investitora. Bit će bolje – rekao je simpatični inovator, vrlo brzo  hrvatskom će, a i svijetom voziti moji novi električni automobili.

novo.hr

foto: Dok-ing