Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Dolar oštro pao, japanski jen ojačao

Dolar oštro pao, japanski jen ojačao

ZAGREB, 31. srpnja 2016. (novo.hr/hina) – Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj dolara oštro pao jer su, nakon podatka o sporijem nego što se očekivalo rastu američkog gospodarstva, splasnule špekulacije o povećanju kamata Feda na jesen.

Tečaj dolara potonuo je prošloga tjedna prema japanskoj valuti za 3,9 posto, na 102,05 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla 1,9 posto, na 1,1180 dolara.

U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, oslabio 2,1 posto, na 114,05 jena.

Polovicom prošloga tjedna čelnici američke središnje banke poručili su s redovne sjednice kako su kratkoročni rizici po gospodarstvo oslabili i kako ono i dalje umjereno raste, što je potaknulo špekulacije da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope već u rujnu.

Međutim, u petak je objavljeno kako je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao samo 1,2 posto na godišnjoj razini.

To je, doduše, brže u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 0,8 posto, ali znatno sporije u odnosu na 2,6 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Zbog toga su splasnule špekulacije o mogućem povećanju kamata Feda već u rujnu, pa je tečaj dolara oštro pao.

“Neki dijelovi izvješća o BDP-u nisu tako slabi kao glavni podatak, no taj podatak ipak pokazuje da bi Fed mogao pričekati još neko vrijeme s povećanjem kamata”, kazao je Alan Ruskin, direktor u Deutsche banci.

I dok je gotovo sigurno da Fed neće povećati kamate u rujnu, ostaje opcija, kažu analitičari, da će monetarnu politiku blago stegnuti u prosincu.

I dok je dolar oslabio, japanska je valuta prošloga tjedna snažno ojačala, i to unatoč dodatnom labavljenju monetarne politike Bank of Japan (BOJ).

BOJ je, naime, razočarala ulagače skromnijim nego što se očekivalo ublažavanjem monetarne politike.

Središnja je banka odlučila povećati tek program kupnje fondova (ETF), no nije mijenjala aktualne iznose drugih programa kupovine imovine, uključujući i japanske državne obveznice.

Također, ostavila je nepromijenjenom postojeću kamatnu stopu od minus 0,1 posto. Takve su mjere razočarale tržišne sudionike, koji su očekivali daljnje smanjenje kamatnih stopa i povećanje iznosa programa kupovine obveznica.

“Velike su se nade polagale u kombinaciju određenih mjera. No, kako su takva očekivanja splasnula, sada postoji veliki pritisak na jačanje jena”, kazao je Satoshi Okagawa, analitičar u Sumitomo Mitsui Banking Corporationu.