eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Dolenec: Pozivamo radnike da se vrate na posao, u suprotnom imamo više mogućnosti

Dolenec: Pozivamo radnike da se vrate na posao, u suprotnom imamo više mogućnosti

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je u utorak kako je situacija s obustavom odvoza otpada u Zagrebu neodrživa dulje od nekoliko dana te pozvala radnike Čistoće da se vrate na posao, a sindikate da se vrate pregovorima s Upravom Zagrebačkog holdinga. 

“Moramo se vratiti za stol, moramo moći pregovarati”, poručila je Dolenec komentirajući štrajk radnika Čistoće koji su danas poslali svoje zahtjeve od kojih ne odustaju.

Štrajk u Čistoći traje drugi dan, a krenuo je jučer kao znak solidarnosti zbog otkaza trojici kolega, koje je uprava potom povukla. U utorak su radnici izašli s dodatnim zahtjevima o povećanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta rada, a dio njih je uprava prihvatila. 

Naša poruka je jasna, mi smo voljni o svim tim zahtjevima pregovarati, s tim da podsjećamo da je Čistoća komunalno poduzeće (…) i da postoje objektivna ograničenja oko toga. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na 11 zahtjeva i na njih pristati ili ne, moramo se vratiti na pregovore, a radnike pozivamo da se vratite na posao”, istaknula je Dolenec. 

Naglasila je kako se, unatoč štrajku, u zagrebačkoj Čistoći u potpunosti poštuju prava radnika iz Kolektivnog ugovora. Dodala je kako je stoga trenutni štrajk, dodatno i zbog činjenice da je u tijeku mirenje između sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga, nezakonit. Njihovi pregovori oko sklapanja dodataka Kolektivnom ugovoru otvoreni su u jesen u cilju povećanja materijalnih prava i sklapanja dodatka Kolektivnom ugovoru. 

“Cijelo vrijeme se slažemo da se materijalna prava trebaju povećati, ali ti pregovori nisu bili uspješni jer su bile razlike između stavova uprave i sindikata oko prioriteta povećanja”, rekla je Dolenec. Podsjetila je da je po prekidu tih pregovora, uprava jednostrano donijela odluku o povećanju plaća, s najvećim postotkom rasta za komunalne radnike, čija je plaća rasla za 94 eura. 

Situacija s odvozom nije održiva više od nekoliko dana

Na pitanje kako se misli riješiti problem odvoza otpada, Dolenec je istaknula kako situacija nije održiva “duže od dva, tri dana”. Odgovarajući na pitanje razmatra li se uvođenje radne obveze, istaknula je da se ispituju “sve zakonske mogućnosti”. 

Dodatno je u odgovoru novinarima, istaknula i mogućnost da se radnicima koji sudjeluju u nezakonitom štrajku podjele otkazi. 

“Nama je stalo reći da jučer za apsolutno ništa nije bilo sankcija i da je uprava u potpunosti ispoštovala zahtjeve. Danas je naša glavna poruka – vratite se na posao da bismo pregovarali”, rekla je Dolenec. 

Od radnika očekuju da će sutra ujutro biti odvoz u prvoj smjeni, a od sindikata da ćemo biti za stolom u pregovorima. 

Druga su strana sindikati, mislim da je ovdje važno da sindikati preuzmu svoj dio odgovornosti. Sindikati znaju da želimo povećati materijalna prava radnika, ali i građanima osigurati pružanje usluga”, rekla je Dolenec. Dodala je da je Uprava Holdinga, zbog nepovjerenja koje je dio radnika uputio u same sindikate, spremna proširiti pregovarački tim i u njega uključiti radnike koji trenutno sudjeluju u organizaciji štrajka.

P.T./H

foto: fah