Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Državno jamstvo za 300 milijuna kuna kredita Đuri Đakoviću

Državno jamstvo za 300 milijuna kuna kredita Đuri Đakoviću

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice je rekao kako je riječ o potpori od 300 milijuna kuna budući je kompanija važan segment u Brodsko-posavskoj županiji i kako bi njeno posrtanje imalo negativan utjecaj na njezinu gospodarsku i socijalnu sliku.

Đuro Đaković ima četiri ovisna društva i zapošljava oko 850 radnika, kazao je Plenković napominjući kako je davanje jamstva najavljeno Europskoj komisiji (EK)

Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze – 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi, kazao je.

“Ovom odlukom dajemo šansu Đuri Đakoviću i nastojat ćemo da se ona adekvatno provede u danima i tjednima koji su pred nama”, rekao je Plenković.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako je Đuro Đaković izgubio stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje.

Zbog toga je Đuro Đaković podnio zahtjev za potporom za sanaciju i osiguranje likvidnosti u visni od 300 milijuna kuna.

“Odluka o izdavanju državnog jamstva u iznosu do 300 milijuna kuna predstavlja potporu za sanaciju u skladu s pravilima o državnim potporama i Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama”, rekao je Horvat.

Sredstva osigurana državnim jamstvom, kako je rekao, koristit će se u vremenskom razdoblju do šest mjeseci od prvog korištenja svakog pojedinog kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira za likvidnost, ali ne dulje od 31. prosinca 2020. 

Tako Horvat i Vlada i dalje sredstvima poreznih obveznika kupuju socijalni mir u slavonskobrodskoj tvrtki.

N.H./hina

foto: novo.hr