tehnologija

Home / Mobiteli/Poslovne vijesti/tehnologija / Dvojica Izraelaca traže od Applea 125 milijuna dolara zbog afere s usporavanjem iPhonea

Dvojica Izraelaca traže od Applea 125 milijuna dolara zbog afere s usporavanjem iPhonea

Dvojica Izraelaca traže odštetu od 500 milijuna šekela (oko 125 milijuna dolara) u udruženoj tužbi protiv Applea nakon što je otkriveno da kompanija koristi softver kako bi namjerno usporila starije modele iPhonea.

Apple je nakon priče o ‘teorijama zavjere’ prošlog tjedna službeno potvrdio praksu uz obrazloženje da su softverske nadogradnje nužne radi vremešnih baterija koje mogu uzrokovati nestabilnost operativnog sustava i iznenadno gašenje pametnog telefona.

Izraelci u tužbi tvrde da je tvrtka praksom prekršila svoje dužnosti prema potrošačima. Prema podnesku predanom sudu u Tel Avivu prenosi Lider  Haaretzov tekst, tužitelji navode da je Apple poznat po svojoj “zatvorenoj” prirodi.

“Kod sustava nije dostupan i korisnici su potpuno ovisni o prosudbi Applea povezanoj s operativnom sustavom i uređajem,” navode i optužuju Apple da je prekršio “temeljne dužnosti” prema svojim korisnicima skrivajući činjenicu da “nevina” softverska osvježenja imaju negativne implikacije na funkcioniranje njihovih uređaja.

Oštećene stranke navode da su softverski dodaci narušili njihovu mogućnost surfanja webom, provjere elektroničke pošte i korištenja drugih aplikacija. “Nema sumnje da je informacija o usporavanju uređaja važna i kardinalna i korisnici imaju pravo dobiti (tu informaciju) od Apple prije nego što on odluči instalirati softverske dodatke.”

Tužba također tvrdi da je Apple imao “jasan interes” u skrivanju informacije od korisnika jer želi da oni svoje starije iPhone zamjene novima što je prije moguće.

U posljednjim danima slične su udružene tužbe pokrenute diljem Amerike. Primjerice, federalni sud u Chicagu je zaprimio tužbu petorice vlasnika iPhonea iz različitih federalnih država koji kažu da nikad ne bi kupili nove inačice uređaja da su imali informaciju kako jednostavna zamjena baterije ubrzava uređaje koje su posjedovali.

novo.hr

foto: FaH