Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / DZS: Proizvođačke cijene pale 38. mjesec zaredom

DZS: Proizvođačke cijene pale 38. mjesec zaredom

ZAGREB, 12. srpnja 2016. (novo.hr/hina) – Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u lipnju 5,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je 38. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), a analitičari očekuju nastavak njihova pada, ponajprije zbog uvezenih deflacijskih pritisaka.

U odnosu na isti lanjski mjesec, u lipnju su cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu bile niže za 4,8 posto, a na nedomaćem za 5,8 posto.

Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji pale za 5,2 posto, u rudarstvu i vađenju za 14,1 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,8 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1,7 posto.

“U idućim mjesecima očekujemo nastavak negativnih stopa promjene proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, što je prvenstveno posljedica uvezenih deflacijskih pritisaka zbog niskih cijena energenata na inozemnim robnim tržištima”, poručuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U odnosu na svibanj, proizvođačke su cijene u lipnju porasle za 0,9 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u lipnju u odnosu na mjesec ranije bile više za 1,2 posto, dok su na nedomaćem tržištu porasle za 0,4 posto.

U lipnju su u usporedbi sa svibnjem proizvođačke cijene porasle u prerađivačkoj industriji, za 1,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 0,6 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 0,1 posto, a u opskrbi vodom nisu se mijenjale.

Kada se isključe podaci o energiji, tada su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju bile niže za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene za 1,8 posto.