novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / DZS: U prosincu proizvođačke cijene porasle jedan posto na godišnjoj razini

DZS: U prosincu proizvođačke cijene porasle jedan posto na godišnjoj razini

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu prošle godine smanjene su u odnosu na studeni za 0,2 posto, dok su u odnosu na prosinac 2018. više za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, proizvođačke su cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini bile niže za 0,1 posto, a na godišnjoj su više za 0,5 posto. 

Na mjesečnoj su razini, u prosincu u odnosu na studeni, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zadržale stabilnost, dok su na godišnjoj više za 1,4 posto. 

Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini pale za 0,5 posto, a na godišnjoj su razini više za 0,8 posto.  

Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da su u prosincu u usporedbi s studenim porasle cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju i netrajnih proizvoda za široku potrošnju i to za po 0,2 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto, dok su pale cijene energije za 0,7 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto. 

U prosincu 2019. u usporedbi s prosincem 2018. porasle su proizvođačke cijene energije, za 2,8 posto, netrajnih proizvodima za široku potrošnju za 1,3 posto, kapitalnih proizvoda za 0,8 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,6 posto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda pale za 0,5 posto.  

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle za 0,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto.

Cijene u prerađivačkoj industriji su pale 0,3 posto, a u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene ostale na razini iz prethodnog mjeseca. 

Na godišnjoj su razini najviše, za 4,4 posto, porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, u prerađivačkoj industriji za 1 posto, te  u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, i to za 0,3 posto. Nasuprot tomu, proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju su pale za 7,9 posto. 

P.T./hina

foto: novo.hr