Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / EBRD odobrio Erste banci 100 milijuna eura za finaciranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori

EBRD odobrio Erste banci 100 milijuna eura za finaciranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Erste banci kredit od 100 milijuna eura za financiranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori, odnosno za održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko-hotelska poduzeća i popratne turističke aktivnosti u te dvije zemlje, izvijestili su u ponedjeljak iz Erste banke.

Napominjući kako EBRD kroz tu kreditnu liniju Erste&Steiermärkische Bank (ESB) podupire razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori, iz Erste banke ističu da su oni prva financijska institucija kojoj se odobravaju kreditna sredstva u sklopu EBRD-ovog programa za uključivi turizam istočnog Mediterana (EBRD Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean).

Taj program predstavlja sveobuhvatni pristup financiranju turističkog sektora s fokusom na širi, brži i sistematičniji pristup financiranju turizma i povezanih sektora. Ciljevi programa i kreditne linije su povećati mogućnosti zapošljavanja mladih i žena, suradnja s lokalnim sveučilištima i strukovnim školama u uspostavi novih ili poboljšanih strukovnih programa, promicanje strukovne radne prakse i politike jednakih mogućnosti zapošljavanja, pojačati povezanost s lokalnim dobavljačima, posebice poljoprivrednim i drugo, navode iz te banke.

Transakciju između EBRD-a i Erstea potpisao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti, koji je u ponedjeljak u Zagrebu izrazio zadovoljstvo što EBRD može pružiti prijeko potrebni kapital za održivi rast i daljnji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Turizam je važan pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da se kroz ovo ulaganje otvore nove prilike lokalnim tvrtkama i stvore nova radna mjesta. Ovaj novi program omogućit će EBRD-u da dođe do više klijenata, uključujući i one manje“, ocijenio je Chakrabarti.

I predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck zadovoljan je što je ta banka, kako je poručio, prva banka partner unutar tog EBRD-ovog programa te ih veseli što nastavljaju i dodatno produbljuju dugogodišnju uspješnu suradnju.

U Hrvatskoj je EBRD do sada uložio više od 3,88 milijardi eura kroz 213 projekata.

P.T./hina

foto: EBRD

Tagovi: ,