Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ekološki aktivisti Brandenburška vrata poprskali bojom

Ekološki aktivisti Brandenburška vrata poprskali bojom

Pripadnici ekološkog pokreta Posljednja generacija su danas Brandenburška vrata, simbol Berlina, poprskali narančastom bojom. “Prosvjed ukazuje na to da je došlo vrijeme za politički zaokret i odustajanja od fosilnih goriva i za više pravednosti”, stoji u priopćenju pokreta Posljednja generacija.

Prema priopćenju policije u tijeku je akcija tijekom koje je na Pariškom trgu, tik uz Brandenburška vrata, uhićeno više osoba. Prosvjednici su za prskanje narančaste boje na Brandenburška vrata i Pariški trg na kojem se nalazi francusko i američko veleposlanstvo, upotrijebili remodelirane aparate za gašenje požara u kojima se nalazila boja umjesto sredstva za gašenje.

Većina Nijemaca protiv njihovih akcija

Pripadnici Posljednje generacije su najavili intenziviranje akcija u Berlinu u drugoj polovici rujna pojačanim blokiranjem prometnica. Akcije će biti zaustavljene kada njemačka vlada udovolji zahtjevima prosvjednika, a što uključuje pojačanje mjera za usporavanje klimatskih promjena.

Posljednja generacija zahtijeva da se Njemačka oslobodi fosilnih izvora energije do 2030. dok je vlada kao rok odredila 2045. Novo vodstvo Berlina, s demokršćanskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom na čelu, najavilo je oštrije mjere protiv pripadnika pokreta tijekom najavljenih akcija blokiranja prometa.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja javnog servisa SWR, 85 posto građana u potpunosti odbacuje akcije Posljednje generacije, a samo četiri posto ih podržava.

T.R./H

foto: epa