tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / Ericsson se sprema na otpuštanje 25.000 djelatnika izvan Švedske

Ericsson se sprema na otpuštanje 25.000 djelatnika izvan Švedske

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson mogao bi otpustiti oko 25.000 radnika izvan matične Švedske u sklopu programa štednje, izvijestio je u četvrtak švedski dnevnik Svenska Dagbladet, pozivajući se na anonimne izvore iz kompanije.

Iz švedske su kompanije u srpnju najavili da će ubrzati provedbu mjera štednje kako bi do sredine iduće godine ostvarili zacrtani cilj i udvostručili prošlogodišnju temeljnu operativnu maržu od šest posto. Dodali su i da u istom roku namjeravaju smanjivati troškove za najmanje 10 milijardi kruna (1,2 milijarde dolara) godišnje..

U Ericssonu su najavili da će uštede provesti prvenstveno u sektoru usluga i u stavci zajedničkih troškova, dok će odjel istraživanja i razvitka ostati uglavnom pošteđen.

Tvrtka se sučeljava sa sve žešćom konkurencijom, uključujući kineski Huawei i finsku Nokiju, kao i sa slabljenjem potražnje na tržištima u nastajanju te padom potrošnje telekomunikacijskih operatera s obzirom na to da će mreže nove generacije ući u široku primjenu tek za nekoliko godina.

Svenska Dagbladet piše da nije jasno hoće li planiranja otpuštanja obuhvatiti i radnike u dijelu poslovanja s medijima koji će biti predmet strateške revizije a analitičari procjenjuju da će ga grupa prodati.

“Ericsson nije precizirao koji će točno odjeli odnosno tržišta biti obuhvaćeni otpuštanjima. Prerano je za navođenje konkretnih mjera odnosno za isključivanje bilo koje zemlje”, naveo je Ericsson u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici.

Ericsson zapošljava oko 109.000 radnika.

K.A./h

foto: Ericsson