tehnologija

Home / Mobiteli/Poslovne vijesti/tehnologija / Ericsson zabilježio veći kvartalni gubitak nego što se očekivalo

Ericsson zabilježio veći kvartalni gubitak nego što se očekivalo

Proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio je veći gubitak od očekivanog te smanjio prognoze za tržište mobilne infrastrukture, suočivši se s novim udarcem u trenutku dok pokušava povratiti profitabilnost.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, operativni gubitak u drugom tromjesečju iznosio je 1,2 milijardi švedskih kruna ili 145,3 milijuna dolara, u usporedbi s 2,8 milijardi kruna dobiti godinu dana ranije. Time je nadmašena prosječna prognoza gubitka za 244 milijuna kruna, u anketi koju je Reuters proveo s analitičarima.

Prihodi od prodaje Ericssona, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme za mobilne mreže, iznosili su 49,9 milijardi kruna, što je 8 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i ispod prosječne prognoze u anketi Reutersa od 50,5 milijardi.

Kompanija je smanjila broj radnih mjesta i ubrzala rezanje troškova poslovanja dok su dionice izgubile oko trećine vrijednosti u protekle dvije godine. Neki ulagači pak strahuju da poslovni planovi koje je iznio novi izvršni direktor Borje Ekholm neće biti dostatni za poticanje rasta, piše Reuters.

Ericsson je suočen s pojačanom konkurencijom kineskog Huaweija i finske Nokie, kao i sa slabostima tržišta u razvoju te štednjom telekomunikacijskih tvrtki.

Tvrtka, koja je ranije ove godine zatekla ulagače objavom plana o smanjenju troškova te najavila rezervacije, otpis imovine i troškove restruktuiranja ‘teške’ 1,7 milijardi dolara, ističe kako tržište mobilne infrastrukture u ovoj godini pada s visokim jednoznamenkastim postotkom, u usporedbi s ranijim smjernicama o smanjenju od 2 do 6 posto.

“U svjetlu trenutnih tržišnih izgleda, ubrzat ćemo naše djelovanje kako bi osigurali ispunjavanje cilja o udvostručenju operativne marže iz 2016. nakon 2018. godine”, poručio je u priopćenju Ekholm, koji je dužnost izvršnog direktora preuzeo u siječnju.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice Ericssona pala je jutros na švedskoj burzi u jednom trenutku više od 10 posto.

N.H./h

foto: hina

Tagovi: