Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Facebook objavio dobiven broj zahtjeva za uvid u podatke od država! Pogledajte koliko zahtjeva je tražila Hrvatska!

Facebook objavio dobiven broj zahtjeva za uvid u podatke od država! Pogledajte koliko zahtjeva je tražila Hrvatska!

Facebook je objavio šestomjesečni izvještaj o zahtjevima za uvid u podatke koje je ta kompanija zaprimila od država, piše N1. Broj zahtjeva je u prvih šest mjeseci 2016. godine porastao za 27 posto, u odnosu na prošlu godinu, a 56 posto zahtjeva za uvid u podatke bilo je zaštićeno ugovorom o tajnosti podataka.

U takvim, zaštićenim slučajevima, subjekti upita – građani – ne dobivaju informaciju o tome da se zadire u njihove podatke na Facebooku.

Što se tiče zahtjeva za uklanjanje sadržaja zbog kršenja lokalnih zakona, broj se smanjio za čak 83%, s 55.827 zahtjeva na 9.663.

Od siječnja pa sve do lipnja ove godine Facebook je od država i vlada diljem svijeta dobio 59.229 zahtjeva za uvid u podatke, a najviše zahtjeva kompaniji je uputila Amerika.

U dijelu izvješća o upitima koji se odnosi na Hrvatsku, Facebook navodi kako “odgovara samo na valjane zahtjeve koji se odnose na kriminalne slučajeve.

‘Odgovaramo samo na opravdane zahtjeve vezane uz kaznena djela. Kod svakog zahtjeva provjeravamo zakonsku valjanost i odbacujemo ili tražimo dodatnu specifikaciju za zahtjeve koji su suviše općeniti ili nejasni’, piše Facebook.

U hrvatskom slučaju, Facebook je obradio 47 zahtjeva za 53 profila. Neke od podataka u tim slučajevima otkrio je hrvatskoj državi u 93,62 posto slučajeva.

Facebook upozorava i kako čuva podatke s profila oko kojih se vežu istrage zbog kaznenih djela na rok od 90 dana, a Hrvatska je Facebooku uputila četiri takva zahtjeva u prvih šest mjeseci 2016. godine.

novo.hr

foto: facebook