eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Flego: U Istri ne želimo više ekoloških incidenata

Flego: U Istri ne želimo više ekoloških incidenata

Istarski župan Valter Flego najavio je nakon izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Istarske županije, da će slijediti ozbiljni razgovori s onima koji su sudjelovali u ekološkom incidentu onečišćenja mora u Raškom zaljevu kako bi oni promijenili pravila ponašanja, te ustvrdio kako ne želi da se više u Istri dogodi ekološki incident.

Župan Flego ocijenio je da Istarska županija nije kriva za navedeni događaj, iako neki imaju i suprotnu percepciju, te istaknuo da će odgovorne osobe utvrditi istraga koju provode policija i Državno odvjetništvo.
Istra je turistička regija. Mi smo za industriju, ali po najvišim ekološkim standardima, izjavio je Flego za Hrt.

Kako je rečeno, akcija čišćenja Raškoga zaljeva protječe dobro, a u njoj sudjeluje riječka tvrtka Dezinsekcija, vatrogasci i oko stotinjak volontera. Onečišćenjem je zahvaćeno i područje s druge strane zaljeva – u općini Barban, gdje će, najavljeno je, uskoro početi čišćenje. Prema procjenama trebat će najmanje dva tjedna da se u potpunosti saniraju onečišćenja.

Nafta je prekjučer iscurila iz teretnog broda Fidelity, koji plovi pod libanonskom zastavom. U more se izlilo oko 3.800 litara ugljikovodika, a tek idući tjedan će se znati o kojoj vrsti se radi. Još se čeka veterinarski nalaz o tome jesu li tim incidentom ugrožene i dagnje s obližnjeg uzgajališta.

novo.hr

foto: scr.hrt