auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Francuska vlada otvorena za mogućnost privremenog vlasništva nad Fordovom tvornicom

Francuska vlada otvorena za mogućnost privremenog vlasništva nad Fordovom tvornicom

Francuski ministar financija Bruno Le Maire u srijedu je objavio da je otvoren za mogućnost da država privremeno postane vlasnikom pogona američkog Forda pred gašenjem kako bi se spriječio gubitak velikog broja radnih mjesta. 

U tvornici u gradu Blanquefortu na jugozapadu Francuske, u kojoj se od 1972. godine proizvode mjenjači za Fordova vozila, zaposleno je približno 850 radnika.

Ford je prošlog tjedna odbio ponudu potencijalnog kupca tvornice u kojoj planira ugasiti proizvodnju do kolovoza 2019. godine. Potez je razljutio francusku vladu koja pregovara s potencijalnim kupcima i bio je povod ministru financija da optuži tvrtku za ‘izdaju’.

Danas je ministar Le Maire poručio da je spreman razmotriti mogućnost da država uskoči kako bi se spriječilo zatvaranje tvornice.

Upitan postoji li mogućnost da država kupi tvornicu od Forda i potom je proda francusko-belgijskom proizvođaču opreme Punch Powerglideu čiju je ponudu Ford odbacio, Le Maire je za televiziju BFM izjavio: “Zašto ne? Otvoren sam za takva rješenja”.

“Otvoren sam za najoriginalnije rješenje koje jamči opstanak uspješnog industrijskog pogona, koji ima dobrog (potencijalnog) kupca i apsolutno predane radnike”, rekao je ministar.

Fordova tvornica novo je poprište sukoba francuskih sindikata i američkih multinacionalnih kompanija koje žele smanjiti obujam poslovanja u Francuskoj.

U Punch Powerglideu naznačili su da će preuzeti 400 radnika, što su sindikati prihvatili, izrazivši zauzvrat spremnost na trogodišnje razdoblje zamrzavanja plaća i na fleksibilno radno vrijeme.

U Fordovom francuskom ogranku FAI-ju ocijenili su pak poslovni plan tvrtke Punch neuvjerljivim, poručivši da će radnicima umjesto toga ponuditi otpremnine. Takvu je odluku predsednik Emmanuel Macron ocijenio “neprijateljskom i neprihvatljivom”.

Le Maire je izjavio da je u utorak ponovo telefonom razgovarao sa šefom Fordovih operacija u Europi Stevenom Armstrongom.

Ministar je upozorio da Ford u ovoj aferi riskira “veliki gubitak ugleda”

To je prvi veći sukob francuske vlade i neke multinacionalne kompanije od prošlogodišnjeg dolaska na vlast premijera Macrona, centrista usmjerenog poduzetništvu, podsjeća AFP.

K.N./hina

foto: Ford