Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Globalna proizvodnja čelika pala 2 posto, u EU više od 6 posto

Globalna proizvodnja čelika pala 2 posto, u EU više od 6 posto

PARIZ, 22. srpnja 2016. (novo.hr/AFP) – Globalna proizvodnja sirovog čelika u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci prema istom razdoblju lani smanjena za 1,9 posto, pri čemu su najizrazitiji pad zabilježile Europska unija i Latinska Amerika, pokazali su najnoviji podaci Svjetskog udruženja za čelik (WSA).

Ukupna proizvodnja sirovog čelika u tom je razdoblju skliznula na 794,8 milijuna tona, objavio je WSA, posebno pritom izdvajajući 6,1-postotni pad u Europskoj uniji i 13,8-postotni pad u Južnoj Americi.

Proizvodnja u 28 članica EU-a u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci iznosila 82,745 milijuna tona, nasuprot 88,074 milijuna proizvedenih u istom razdoblju prošle godine, pokazalo je izvješće toga međunarodnog udruženja, pozivajući se na brojke iz 66 zemalja koje mu dostavljaju odgovarajuće podatke.

Proizvodnja u Sjevernoj Americi, iz koje se kao i iz Europe mogu čuti brojne kritike na račun kineskog dampinga, u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci na godišnjoj razini smanjena za 0,6 posto. U Aziji je u istome razdoblju pala za jedan posto.

Što se tiče ukupne svjetske proizvodnje samo u ovogodišnjem lipnju, ona je više-manje na godišnjoj razini ostala nepromijenjena i iznosila je gotovo 136 milijuna tona, pokazalo je izvješće.

U 28-članom EU u lipnju je iznosila 13,774 milijuna tona, što znači da je bila za 5,3 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine.

Kina – daleko najveći svjetski proizvođač čelika, zaslužan za više od polovine globalne proizvodnje a također i najveći potrošač – samo u ovogodišnjem je lipnju povećala proizvodnju za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na gotovo 69,5 milijuna tona. U prvih šest mjeseci u 2016. godini proizvela je 399,56 milijuna tona, ili 1,1 posto manje nego godinu dana ranije.

U prošloj je godini Kina proizvela 803,8 milijuna tona čelika, što predstavlja smanjenje za 2,3 posto u usporedbi s godinom ranije, objavio je WSA.