Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/Računala/tehnologija / Google odlučio rješiti jedan od najvećih problema na internetu

Google odlučio rješiti jedan od najvećih problema na internetu

Živimo u vremenu lažnih vijesti, a tu spadaju one prave lažne vijesti, ali i one koje neki nazivaju lažnima samo zato što se u njima objavljuju suhe činjenice. I zato dok god prodavanje ovakvih vijesti donosi novac i politički utjecaj ovaj problem neće nestati.

U ovu priču sad se odlučio upetljati i Google i to iz dobrih pobuda, prenosi N1. On je, u suradnji sa stranicama koje se bave provjerom podataka, u ovakve vijesti odlučo ubacivati link koji vodi na stranice na kojima se nalaze provjerene činjenice.

To nije nova stvar, ali ovakav program je bio ograničenog opsega i dosega, dostupan tek u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ipak Google je odlučio proširiti ovaj alat na način da će provjera podataka biti dostupna u rezultatima pretraživanja u Googleovoj tražilici. U agregatoru vijesti News, oni članci koji su prošli provjeru dobit će oznaku fact check.

To u praksi znači da, ukoliko tražite podatke u Google pretraživaču, odsad ćete redovito dobivati informacije sa stranica poput Snopes ili PolitiFact. Vijesti s tih stranica pojavljivat će se na vrhu pretrage.

novo.hr

foto: google