eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Gotovo polovica električne energije u Njemačkoj proizvedena iz obnovljivih izvora

Gotovo polovica električne energije u Njemačkoj proizvedena iz obnovljivih izvora

Gotovo polovica električne energije u Njemačkoj u dosadašnjem tijeku godine proizvedena je iz obnovljivih izvora, objavio je portal energylivenews.com.

Prema podacima  specijaliziranog Instituta Fraunhofer koje prenosi taj portal, iz obnovljivih izvora energije u Njemačkoj u dosadašnjem tijeku godine proizvedeno je 47 posto ukupne električne energije isporučene u javnu mrežu.

To je značajno iznad udjela “čiste” energije u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosio 40,6 posto.

Samo u svibnju brojka je bila još impresivnija, s 20,2 teravatsata (TWh) proizvedene energije iz obnovljivih izvora, u usporedbi s 19,6 TWh “neobnovljive” električne energije, što predstavlja “obnovljivi udio” za taj mjesec od 50,7 posto.

Neto proizvodnja iz vjetroelektrana od siječnja do svibnja, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porasla je za 18,7 posto, dok je solarna proizvodnja smanjena za 4,8 posto, a količina proizvedena iz nuklearnih elektrana porasla je za 3,8 posto. Udio električne energije proizvedene iz lignita pao je istovremeno za 17,1 posto, a iz kamenog ugljena za 22,4 posto.

P.T./hina

foto: energy.gov