Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Gradonačelnik Tomašević zaustavio javnu nabavu u Zagrebu; Šef Fokusa Nađi iznio 3 razloga zašto to nije dobro!

Gradonačelnik Tomašević zaustavio javnu nabavu u Zagrebu; Šef Fokusa Nađi iznio 3 razloga zašto to nije dobro!

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak je stopirao skoro svu javnu nabavu. Tomašević je gradskim pročelnicima poslao dokument u kojem navodi da je zbog štednje obustavljaju svi postupci javne nabave te da se zabranjuje pokretanje novih.

“Radi mjera štednje, odnosno smanjenja proračunskih rashoda Grada Zagreba, obavještavaju se sva gradska upravna tijela da se do daljnjega obustavljaju svi postupci javne nabave i postupci jednostavne nabave koji su u tijeku te se neće pokretati novi postupci javne niti jednostavne nabave.

Iznimno, provodit će se postupci javne i jednostavne nabave u okviru projekta sufinanciranog sredstvima EU ili postoji li opravdani i obrazloženi razlog. U tom slučaju je prije pokretanja postupka nabave potrebno dobiti prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika”, stoji u dopisu poslanom pročelnicima gradskih upravnih tijela.

Inače, Tomašević je već najavio da rezanje javne nabave, dodavši da financijsko stanje u Gradu Zagrebu nije dobro.

Šef stranke Fokus objasnio zašto je to loš potez

Njegovu reakciju na Tomaševićevo stopiranje javne nabave prenosimo u cijelosti:

Krenule loše odluke u Zagrebu… Zašto je zaustavljanje svih javnih nabava (osim financiranih EU fondovima) jako loše za Zagreb?

1. Gradonačelnik postaje usko grlo. Ako osobno mora odobriti svaku javnu nabavu na proračunu mjerenom u milijardama kuna, to je jednostavno nemoguće uz sve druge poslove koje obavlja.

2. Minus na računu se ne rješava zaustavljanjem investicija. A ovdje izgledao kao da je to plan jer se nabave zaostavlja “zbog mjera štednje”. Plan je dakle zaustaviti sve nabave dok se račun ne napuni dovoljno da se može reći da je dug riješen. Mislim da će se vrlo brzo vidjeti da u gradu veličine Zagreba to baš i ne može dugo funkcionirati.

3. Taj je model preslika ponašanja dosadašnjih nacionalnih vlada. Plaće, naknade, subvencije i udruge se ne diraju, EU projekti se ne diraju, a režu se nacionalne investicije. Pojednostavljeno, više ide u potrošnju, a manje u investicije. Više u preraspodjelu, a manje u stvaranje nove vrijednosti. Vidimo gdje nas je to dovelo kao zemlju. Zašto misliti da će u Zagrebu biti drugačije? Ostaje naravno mogućnost da razlozi navedeni za zaustavljanje javnih nabava nisu oni koji su navedeni nego da nova vlast zapravo ne zna što radi, pa su iz straha od pogreške zaustavili sve.

Postoje puno bolji načini za podizanje transparentnosti nabava bez zaustavljanja istih, završio je Nađi.

Osnivač Fokusa Davor Nađi

novo.hr

foto: fb./novo.hr