novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Grupacija Đuro Đaković u prvom tromjesečju ostvarila gubitak od 4,8 milijuna kuna

Grupacija Đuro Đaković u prvom tromjesečju ostvarila gubitak od 4,8 milijuna kuna

Gubitak Grupacije Đuro Đaković je u prvom tromjesečju iznosio 4,8 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 3,8 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te tvrtke.

Ukupni konsolidirani prihodi grupacije Đ.Đ. u prvom su tromjesečju iznosili 111,4 milijuna kuna, što je 22,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Ukupni konsolidirani rashodi u prvom su tromjesečju iznosili 116,2 milijuna kuna i manji su u odnosu na isto razdoblje lani za 16,9 posto.

U priopćenju tvrtke se navodi kako su Đuro Đaković Specijalna vozila uspjela promijeniti trend negativnog operativnog poslovanja, ali neto rezultat je još uvijek negativan. S obzirom na strukturu već ugovorenih poslova i očekivanih novih narudžbi očekuje se snažniji rast EBITDA marže u drugoj polovici godine.

Dodaje se da konstantno nisko učešće segmenta obrane u ukupnim prihodima Đuro Đaković Specijalna vozila daje dodatni prostor za rast ukupnih marži na razini društva kad program bude sudjelovao s većim postotkom u prihodima.

Rezultat koji su ostvarili Đuro Đaković Grupa i Đuro Đaković Industrijska rješenja karakterizira smanjenje obujma poslovanja u segmentu Industrije i energetike, navodi se u priopćenju.

Đuro Đaković Industrijska rješenja su, kako se ističe, nakon donesene odluke o napuštanju proizvodnje teške opreme u procesu dovršetka ranije ugovorenih poslova te će glavnina poslova biti dovršena u drugom kvartalu 2019. godine.

Ovaj proces rezultirat će značajnim smanjenjem broja zaposlenih u ovom društvu, ali i zaustavljanjem stvaranja gubitaka ovog segmenta poslovanja.

Preostala dva društva posluju pozitivno i u skladu s planiranim ostvarenjima, navodi se u priopćenju.

Također se ističe da su nakon realizacije kredita HBOR-a krajem prethodne godine te poboljšavanja ročnosti obveza i postizanja bolje likvidnosti u prvom kvartalu ove godine ostvarena i dodatna poboljšanja u radnom kapitalu te je neto radni kapital pozitivan i iznosi 25,3 milijuna kuna, što je poboljšanje u odnosu na kraj 2018. godine za 10,6 milijuna kuna.

Mjere koje su provedene u tijeku 2018. kao i mjere koje se trenutno provode pokazuju kako je potrebno nastaviti financijsko restrukturiranje s naglaskom na daljnjem jačanju radnog kapitala, restrukturiranju obveza i povećanju vlastitog kapital u strukturi izvora poslovanja što će dovesti do dugoročno održivog poslovanja cjelokupne grupacije Đuro Đaković.

Na kraju ožujka grupacija Đuro Đaković imala je ukupno 544,1 milijuna kuna ugovorenih poslova, navodi se u priopćenju.

T.R./hina

foto: arhiva.nh

Tagovi: