Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Hanfa upozorava na rizike na kripto tržištu

Hanfa upozorava na rizike na kripto tržištu

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ponovno je u petak pozvala ulagače na pojačan oprez zbog izraženih rizika na kripto tržištu, koje prolazi kroz značajnu i kontinuiranu cjenovnu korekciju.  

“Zbog iznimne volatilnosti kripto imovine, koja predstavlja poseban rizik za male ulagatelje, Hanfa još jednom poziva građane na oprez i razborito postupanje kod ulaganja u takve proizvode”, navodi se u Hanfinu priopćenju, u kojem se navodi da je bitcoin najpopularnija kripto valuta.

Ističe se i da je kripto imovina (virtualne valute, kritpovalute, digitalni tokeni i dr.) još uvijek u najvećem dijelu svijeta neregulirani oblik ulaganja kojeg prati velika razina pravne nesigurnosti.

Iz Hanfe podsjećaju da je u prosincu 2017. bitcoin nakratko prešao cijenu od 19 tisuća američkih dolara, dok se danas trguje na razinama nižima i od 3.500 dolara, a tržišna kapitalizacija svih značajnijih kriptovaluta od siječnja do prosinca 2018. pala je s više od 800, na oko 110 milijardi dolara.

U pogledu rizika ulaganja u kripto imovinu, Hanfa upozorava da su ona vrlo često izložena raznim pokušajima krađe identiteta putem interneta.

Osobe koje se lažno predstavljaju kao pružatelji usluga pokušavaju tako navesti ulagače da otkriju osobne informacije, posebice lozinke ili privatne ključeve njihovim upisivanjem na lažiranoj internetskoj stranici, poveznici danoj na društvenoj mreži ili putem poruke. Lažne internetske stranice i poruke osoba koje žele nezakonito doći do osobnih podataka i financijskih sredstava ulagača vrlo su slične internetskim stranicama i porukama autentičnih pružatelja usluga zbog čega ih je često jako teško razlikovati, kažu u Hanfi.

Dodaju da je tržište kripto imovinom obilježeno visokim razinama asimetrije informacija, odnosno na takvim tržištima uglavnom ne postoji jasna pravna obveza informiranja svih sudionika o informacijama značajnim za formiranje cijene proizvoda kojima se trguje.

“Značajan broj indikacija upućuje na raširenu pojavu manipulacija ili pokušaja manipulacija na tržištima virtualnih valuta. S obzirom na narav kritpo imovine, sveprisutni su sigurnosni rizici informacijskih sustava na kojem su one kreirane, na kojem se pohranjuju i na kojima se njima trguje. Ulagači moraju biti dobro upoznati s tehničkom stranom informacijskih sustava koje koriste kao i s tehničkom i pravnom sigurnošću koju im nude pružatelji usluga”, kaže se u Hanfinu priopćenju.

novo.hr

foto: pinterest