eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / HEP do 2023. u sunčane elektrane planira uložiti 750 milijuna kuna

HEP do 2023. u sunčane elektrane planira uložiti 750 milijuna kuna

Hrvatska elektroprivreda (HEP) predstavila je u ponedjeljak veliki ciklus ulaganja u sunčane elektrane vrijedan 750 milijuna kuna, koji počinje ulaganjima u elektrane Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 megavata (MW) i vrijednosti 80 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbaić rekao je da se radi o velikom investicijskom ciklusu u kojem će HEP do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna, odnosno oko 150 milijuna kuna godišnje.

Od spomenute četiri elektrane, sunčana elektrana Sabadin, koja će se odsad zvati Kaštelir, kupljena je od dosadašnjeg vlasnika.

Barbarić je kazao i da do 2030. godine očekuje 350 MW iz sunčanih elektrana, što je sedam puta više od snage svih trenutno instaliranih sunčanih elektrana u Hrvatskoj zajedno.

Dodao je i da je HEP pokrenuo snažan ciklus investicija u obnovljive izvore energije, a da su osim investicija u sunčane elektrane tu i investicije u hidroelektrane, vjetroelektrane i druge obnovljive izvore. Otkrio je i da će HEP ove godine početi graditi svoju prvu vjetroelektranu.

Barbarić je spomenuo i ulaganja u sunčane elektrane na zgradama HEP-a, ukupne snage 2,1 MW, što je investicija vrijedna 13 milijuna kuna.

Tijekom ovog mjeseca, istaknuto je tijekom prezentacije, počet će izgradnja Sunčane elektrane Vis, projekta kojega je u prosincu prošle godine HEP preuzeo od tvrtke Končar OIE, a u drugoj polovici 2019. HEP Proizvodnja će izgraditi Sunčanu elektranu Vrlika Jug.

Elektrane Vrlika Jug, Cres i Vis proizvodit će električnu energiju bez ugovora s HROTE-om o otkupu po poticajnoj cijeni.

Sunčana elektrana Kaštelir ima priključnu snagu 1 MW i očekivanu godišnju proizvodnju od oko 1,5 milijuna kilovatsati (kWh), što odgovara potrošnji oko 500 kućanstava. Vrijednost ugovora je 10,2 milijuna kuna dok je sunčana elektrana Cres, snage 6,5 MW, prvi projekt koji je HEP preuzeo u sklopu ciklusa izgradnje i akvizicije sunčanih elektrana.

T.R./hina

foto: scr.hrt

 

Tagovi: ,