eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / HERA objavila natječaj za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina

HERA objavila natječaj za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) objavila je u utorak da je otvorila javni natječaj za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina za razdoblje od kolovoza 2018. do kraja ožujka 2021. godine, a zainteresirani se mogu javiti do početka lipnja. 

“HERA obavještava o otvaranju javnog natječaja za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina za razdoblje od 1. kolovoza 2018. do 31. ožujka 2021., koji se provodi u skladu s odredbama Zakona o tržištu plina. Javni natječaj je otvoren do 1. lipnja 2018. do 12,00 sati”, navodi se u obavijesti HERA-e, koja je dokumentaciju za taj natječaj objavila na svojim internet stranicama.

Prema toj dokumentaciji, kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuditelja, u skladu s odredbama Zakona o tržištu plina, je kriterij najniže premije iskazane na natječaju, odnosno fiksnog dijela referentne cijene po kojoj će opskrbljivač na veleprodajnom tržištu prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge. 

Kao jamstvo za ozbiljnost svoje ponude zainteresirani će trebati dostaviti bjanco zadužnicu u iznosu od milijun kuna ovjerenu od strane javnog bilježnika, koju će HERA naplatiti u slučaju da ponuditelj odustane od svoje ponude u roku njene valjanosti.

Novim Zakonom o tržištu plina, koji je na snagu stupio 3. veljače 2018., do određivanja opskrbljivača na veleprodajnom tržištu putem natječaja, za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu određena je Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja prodaje plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo po utvrđenoj cijeni (0,1809 kuna za kilovatsat – kWh). 

Zakon je odredio i trogodišnji rok za prilagodbu odnosno utvrdio prijelazno razdoblje – od 1. kolovoza 2018. do 31. ožujka 2021. – u kojem će opskrbljivač na veleprodajnom tržištu moći prodavati plin prema reguliranim uvjetima opskrbljivačima u obvezi javne usluge koji se odluče kupovati plin za potrebe opskrbe kućanstava.

Za to prijelazno razdoblje HERA treba provesti javni natječaj te do 1. srpnja 2018. odrediti opskrbljivača na veleprodajnom tržištu koji će po reguliranim uvjetima prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge za potrebe krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo.

Nakon 31. ožujka 2021. uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu se ukida, a opskrbljivači u obvezi javne usluge plin će nabavljati prema tržišnim uvjetima, predviđeno je novim zakonom.

Temeljem novog Zakona HERA je početkom travnja donijela i novu Metodologiju utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, kojom je propisan način utvrđivanja krajnje cijene opskrbe plinom za dva buduća razdoblja – prijelazno razdoblje koje traje od 1. kolovoza 2018. do 31. ožujka 2021., te razdoblje nakon 31. ožujka 2021. godine.

Za prijelazno razdoblje uveden je mehanizam zaštite cijena plina za kućanstava tako da se godišnja promjena cijene nabave plina ograničava na plus/minus 10 posto, izvijestili su iz HERA-e početkom travnja kada je Upravno vijeće i donijelo novu Metodologiju.

N.H./H

foto: arhiva.nh

Tagovi: