Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Hloverka Novak Srzić: Kandidirat ću se za gradonačelnicu!

Hloverka Novak Srzić: Kandidirat ću se za gradonačelnicu!

Gošća Petra Štefanića u Pressingu N1 televizije bila je bivša novinarka, i urednica na HRT-u, Hloverka Novak Srzić.

Nismo znali kako vas potpisati uoči emisije. Jeste li vi novinarka, urednica?

Ja sam novinarka. Nisam bivša. Novinarstvo se živi.

Vi ste dobili otkaz na HRT-u?

Da, dao mi ga je Goran Radman zbog verbalnog delikta. Ja sam bila u sporu, a na Općinskom sudu u Zagrebu sam spor izgubila, ali sam se žalila.

Rekla sam da prijenos inauguracije Kolinde Grabar Kitarović nije bio profesionalno napravljen. Elizabeta Gojan je isto nešto slično rekla, dakle verbalni delikt je napravila po Radmanovim papirima i isto je dobila otkaz. Ona je hvala bogu dobila spor na sudu. Ja nisam.

Kako je moguće da je ona dobila spor, a Vi ne?

Pa ne znam… Ja vjerujem u pravosuđe. Kad dođem pred suca, kao da dođem pred liječnika – imam bezuvjetno povjerenje. Ne znam što se kod te sutkinje dogodilo.

Biste li se vratili na HRT?

Vjerojatno bih. HTV je bio moji život i vezana sam za njega. Ja sam naprosto novinarka.

Vi niste u mirovini?

Imala sam formalne uvjete za mirovinu pa sam ih akitvirala, ali ih mislim deaktivirati.

Koji su rokovi za kraj tog spora?

Ne znam, radni sporovi idu po bržoj proceduri. Ja računam do proljeća da se može moj predmet riješiti.

Nažalost Radman je devastirao HRT i nije trenutno tamo poželjno biti, ali ja sam optimist. Jedna moja kolegica je govorila da se to ne da popraviti. Ja sam govrila da se da. Ali sam sada sumnjičava…

Mislim da je Radman zakucao situaciju. To je bio najgori period HRT-a. Nije to osobno. Ja mogu s te pozicije izaći. Radman je sam izjavio da će napraviti sve da HRT izgleda kao TV Zagreb 80-ih godina kad je Centralni komitet upravljao.

Taj mentalni sklop njegov… On s medijima nikad nije imao posla. Bio je u Komitetu, pa je bio političar pa se vratio za generalnog direktora HRT-a. On je sve emisije polemičnog karaktera naprosto ukinuo. Nije bilo Dnevnika 3, nije bilo Otvorenog. Sve je tad bilo zatvoreno.

On je vas tužio za klevetu. Vi ste u jednom tekstu napsiali nešto što je on protumačio kao da ga povezujete s urotničkom skupinom ‘Labrador’.

Ja sam napisala labrador je to bio jedan njegov nadimak na HRT-u. Ne znam, kako je on to shvatio, ali taj proces sam dobila.

Televizijska ste osoba. Recite što bismo Vi i ja trebali donijeti publici u ovoj emisiji?

Meni je bio važan sadržaj. Ne moramo biti pod svaku cijenu zabavni, ali ja volim izravni govor. Nisam htjela biti pod svaku cijenu zabavna. Jednom sam gotovo ministru Šukeru sjela u krilo kritizirajući taj fenomen da moramo biti zabavni i estradni. Branila sam status javnog servisa.

Tko vam je bio prvi gost na Radiju 101? Je li to bio Božidar Alić?

Da, to je bilo jedno traumatično iskustvo. Stavila sam dijete leći i nisam nikome rekla da idem na Radio 101. I ja sam došla i upoznala sam neke nove ljude. Nije bilo audicije. Došao je producent i kazao da ću razgovarati u studiju s gostom. Nikad nisam bila u studiju, ali to sam preživjela.

Kakav bi Alić danas bio gost?

Danas je na vrhuncu neke druge slave.

Za vašu karijeru na Radiju 101 vas prati rečenica kad ste rekli: ”Tu smo se našli da raspirujemo bratstvo i jednistvo”.

To je bio OTV. Ja sam tada radila najjaču politčku emisiju na Radiju 101. Onda je od Omladinske partije došao zahtjev da OTV mora imati jednu emisiju jugoslavneskog karaktera. Onda su došli neki omladinci i mi smo to radili iz Muzeja revolucije. Ja mislim da je tad već završila 8. sjednica s Miloševićem. Mi tada na Radiju 101 nismo smjeli tu emisiju objaviti. Onda sam rekla: ”Evo nas, okupili smo se da raspirujemo bratstvo i jedinstvo”.

Niste bili za bratstvo i jedinstvo?

Ne na taj partijski način.

Jeste morali biti u partiji da radite na medijima?

Ja sam ušla u partiju početkom 3. razreda gimnazije, a izašla krajem 3. razreda  gimnazije. Nisu me iz prve primili pa sam pisala dvije molbe. Bila je tamo moja ekipa iz razreda pa sam i ja htjela ići. Na novinarski kolegij niste mogli ako niste bili u partiji.

Često se ljudima vadi taj neki grijeh iz prošlosti…

Ušla  sam jer su tamo bili moji dečki i cure. Ja sam htjela u partiju pa me nisu htjeli primiti. I onda sam pisala drugu molbu i onda su me primili.

Bili ste ljevičarka?

Pa naravno, furala sam se na feminizam. Ali nismo bili za boljševizam, za stegu, neslobodu, nedemokraciju. I tada sam o tome govorila na Radiju 101.

Je li razdoblje između dva sustava bilo najbolje u novinarstvu?

To su bila posebna vremena. Jedan se sustav raspadao, drugi se nije ustanovio. Doista je bilo vrijeme slobode iako se partija nije tako lako dala maknuti. Objavljeno je tada čak i popis nepodobnih novinara na kojem smo bili ja i Jelena Lovrić.

Možete li Vi reći za sebe da ste hrvatski nacionalist?

Prejaka je to ocjena s obzirom na okolnosti koje danas vladaju i ova lijeva hegemonija koja nas želi plašiti s nacionalizmima. Najveća optužnica u Jugoslaviji bila je biti hrvatski nacionalist. Treba znati tko si, što si, ali ne ugrožavati nikoga.

Bili ste u HDZ-u…

Bila sam kratko, 3-4 mjeseca. Rekla sam da sam s tim napravila velik promet, a nikakvu zaradu. Nisam imala nikakve koristi. Ja sam tad bila glavna urednica.

Je li vam sad žao što ste bili u HDZ-u?

To je bio višak u mom životu. Ja mislim da novinar može biti pripadnik bilo koje stranke. To je u svijetu normalno da se novine određuju. Ne možete raditi novinarstvo ako ste dio strukture.

Denis Kuljiš vas je jednom nazvao bojnicom.

Odličan je novinar, dobro piše, ali rečenice mu katkad ne odgovaraju činjenicama. Poslije je mene zvao bojnicom, pisao je zanimljivo, ali nisam se nikad naljutila.

Jeste li bili skloni HDZ-u?

Ja sam bila najbliža Savki Dabčević Kučar i Koaliciji narodnog sporazuma. HDZ nije bio stranka, nego sveopći hrvatski pokret i naravno da sam bliska pokretu koji je htio promjene, državu i demokaciju.

A nakon Oluje?

Mi nismo imali takav pritisak medijski kako bi danas neki to htjeli prikazati. Puno se slobodnije radilo tada nego u vrijeme Radmana i Josipovića.

Jeste bili cenzor?

Ne, ne, ne… Nisam bila cenzor imala sam znamenitu rečenicu u redakciji. Urednicima političkih  tjednika sam kazala da vode računa o ravnoteži. Željela sam raznolika mišljenja. Radila sam niz takvih emisija jer sam držala da se sav pluralizam se mora očitovati na ekranima.

Jeste li nekad tu u tom kontekstu pogriješili?

Naravno da griješimo. Bilo je krivih procjena.

Rekli se te da je moguće da se vratite na HRT?

Mogu vam reći da ozbiljno razmišljam da se kandidiram za gradonačelnicu Makarske, ja već tamo neko vrijeme iznajmljujem apartmane. Mislim da Makarska zaslužuje bolje, to je drugi grad po veličini u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Idete kao neovisna kandidatkinja?

Da. Odluku ću donijeti uskoro. (op.a. Odmah nakon emisije Novak Srzić nam je potvrdila da će se kandidirati za gradonačelnicu)

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

novo.hr

foto: N1