Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Horvat na sastanku s teleoperaterima: Važan je ubrzan razvoj 5G mreže

Horvat na sastanku s teleoperaterima: Važan je ubrzan razvoj 5G mreže

Hrvatskoj je što prije potrebna infrastruktura za uvođenje 5G tehnologije, sada je važno pronaći model kojim bi se ona mogla implementirati na područje Hrvatske što je prije moguće, a to je ostvarivo unutar tri godine, neke su od poruka ministra gospodarstva Darka Horvata iz priopćenja Ministarstva o sastanku s teleoperaterima o ubrzanom razvoju 5G mreže u Hrvatskoj. 

U današnjem svijetu u kojem se stvari mijenjaju takvom dinamikom da oni koji ne uhvate val digitalizacije jednostavno više neće biti konkurentni na tržištu, vjerujem da nema nikoga tko se neće složiti kako nam je u Hrvatskoj što prije potrebna infrastruktura za uvođenje 5G tehnologije”, izjava je ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata koja se prenosi u priopćenju sa sastanka s teleoperaterima, koji je u utorak održan u Ministarstvu gospodarstva. 

Iz Ministarstva prenose i da je ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) Maruška Vizek predstavila pozitivne učinke ubrzane implementacije 5G masivnog širokopojasnog pristupa.

Analiza Ekonomskog instituta pokazuje kako bi smanjenje naknade za radiofrekvencijski spektar, u odnosu na trenutnu razinu prihoda, u razdoblju od 2020. do 2024. godine donijelo ulaganje od 1,26 milijardi kuna te omogućilo 70 postotnu pokrivenost Hrvatske 5G mrežom do 2024. godine, što bi značilo oko 470 naselja unutar urbanih i turističkih područja, kao i autoputeve”, navodi se u priopćenju.

Također se ističe da su izračunati i dodatni ekonomski učinci od gotovo 2,5 milijarde kuna u kasnijim fazama, a napomenuto je i kako bi ovakva investicija omogućila i otvaranje više od 4.200 novih radnih mjesta.

Nakon prezentacije zaključeno je kako je sada idealno vrijeme za uvođenje 5G mreže na području Republike Hrvatske, s obzirom na poticajno investicijsko okruženje koje Hrvatska trenutno ima, kao i potporu države bez koje bi se, prema procjenama, pokrivenost 5G mrežom produžila do 2030. godine, naglašavaju iz Ministarstva.

Shvaćajući važnost ovog investicijskog ciklusa, ministar Horvat je naglasio kako nema dvojbe da je 5G mreža budućnost prema kojoj se svi kreću, zbog čega je upravo sada važno pronaći model kojim bi se ista mogla implementirati na području Hrvatske što je prije moguće, te da je to ostvarivo unutar tri godine“, prenosi se u priopćenju.

P.T./hina

foto: arhiva.nh