Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Horvat: Nove američke carine s vrlo ograničenim utjecajem na Hrvatsku

Horvat: Nove američke carine s vrlo ograničenim utjecajem na Hrvatsku

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak da će podizanje američkih carina na pojedine proizvode iz Europske unije (EU) obuhvatiti tek mali dio hrvatskih proizvoda, no ne značajan.

Na novinarski upit može li se američko podizanje carina prema EU-u odraziti i na hrvatsko tržište, Horvat je kazao da može i jednim dijelom će se i odraziti, no napomenuo je da je u protekloj godini hrvatski izvoz u Ameriku bio na razini 400 milijuna dolara.

S obzirom na proizvode ili kontingent proizvoda na koje su uvedene carine, a to su pretežno poljoprivredni proizvodi, mali dio tih proizvoda bit će podložan takvim visokim carinskim stopama, ali to je s obzirom na količinu izvoza Hrvatske prema Americi jedan gotovo neznačajan dio”, rekao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara nakon koalicijskog sastanka.

Novinari su Horvata pitali i može li doći do nagomilavanja proizvoda koji podliježu višim američkim carinama i pojeftinjenja u Europi i Hrvatskoj, ako Europa uspori s izvozom prema Americi. 

Očito je da Amerika na određeni način štiti svoje gospodarstvo i određenim visokim carinskim stopama i prema Europi. Malo gospodarstvo kao što je hrvatsko teško može imati veliku ili značajnu rolu u tim tzv. ratovima, ali budno pratimo sve te odluke i probat ćemo pronaći mehanizme kako bismo ublažili posljedice”, rekao je Horvat.

Nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u srijedu odobrila američke kaznene carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu, Washington je najavio carine od 25 posto na uvoz prehrambenih proizvoda iz Europske unije.

Carine će prema listi koju je objavio Ured američkog trgovinskog predstavnika obuhvatiti široku lepezu prehrambenih proizvoda, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski.

SAD planira cariniti po stopi od 25 posto i uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćne i povrtne sokove, uz izuzetak soka od rajčica.

Horvat pozvao Rimca i ostale da se uključe u alijansu za baterije

Horvat je rekao i da je prije oko tjedan dana bio na sastanku u Bruxellesu s pet europskih povjerenika, gdje je bilo riječi o industriji proizvodnje baterija, odnosno spremnika električne energije. 

Navodi kako je riječ o velikoj i rastućoj industriji na području Europe i kako bi želio da se potencira i u Hrvatskoj, pri čemu ističe da ta industrija u ovom trenutku ima perspektivu financiranja iz strukturnih fondova EU-a na razini od oko pet milijardi eura.

Horvat bi, kako je rekao, volio da se Mate Rimac iz Rimac Automobila, kao i svi ostali koji jesu ili žele biti dionici te industrije, “puno agresivnije”, putem europskih fondova, uključe u tu “alijansu za baterije”, kao i u ostala područja koja su za Hrvatsku strateška.

Za 30. listopada ove godine je najavio i konferenciju gdje će biti riječi o inovacijskom i investicijskom potencijalu, na koju će u Hrvatsku biti pozvano oko 200 kompanija.

N.H./hina

foto: scr.arhiva