novogradnja

Home / novogradnja/Ostale vijesti / Horvat o obnovi: Nećemo dozvoliti da se i jedan euro vrati u Bruxelles

Horvat o obnovi: Nećemo dozvoliti da se i jedan euro vrati u Bruxelles

Nakon koalicijskog sastanka vladajuće većine u Banskim dvorima, novinarima su izjave dali ministar graditeljstva Darko Horvat i šef Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić, javlja Hrt. Horvat je komentirao obnovu državnog stana u centru Zagreba, kojim se koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, a koji je ekspresno obnovljen nakon potresa, rekavši da su za to zaslužni suvlasnici koji su se brzo organizirali.

– Na sastanku smo raspravili sve bitne gospodarske i političke teme. Generalni zaključak je da je Vlada stabilna, vladajuća većina daje punu potporu Vladi u realizaciji svih projekata, rekao je Branko Bačić

– Koalicijski partneri upoznati su s aktivnostima na obnovi, raspravljali smo mjere koje poduzima Stožer civile zaštite na sprečavanju širenja COVID-19, kazao je nakon sastanka. 

Bilo je riječi o paketu mjera kako bi se ublažio najavljeni udar uslijed rasta cijena energenata, o rezultatima popisa stanovništva i mjerama za smanjenje depopulacije stanovništva. Najavio je da sutra nakon aktualnog prijepodneva slijedi izvješće premijera o sastancima Europskog vijeća.

– Cilj i jedan od prioriteta je ubrzanje procesa obnove nakon potresa, kazao je i naglasio da treba što prije omogućiti da se svima što prije osigura adekvatan smještaj.

Darko Horvat kazao je da nije bilo ekspresne obnove vezano uz obnovu stana predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke Petešića.

– Nikakve ekspresne obnove bilo nije, dogodila se ekspresna samoobnova, kazao je i objasnio da je jedan od stanova u Jurišićevoj ulici u vlasništvu države, a mjesec dana nakon potresa suvlasnici su se okupili i krenuli u obnovu.

– Za to im je trebala suglasnost države, i mi smo im je dali, rekao je.

Rekao je da podržava sve procese samoobnove u koje mogu suvlasnici sami krenuti, a to će im poslije refundirati država. Pozvao je građane Zagreba da u takav proces uđu sami.

Objasnio je da Frka Petešić nije bio dužan znati detalje, a riječ je o zgradi o kojoj se govorilo kao primjeru koji treba slijediti.

– Imamo više od 400 milijuna ZNS-ova i u sljedećih pet mjeseci ta će dinamika biti sve veća i veća, kazao je.

Lomili smo administrativne prepreke, tri puta mijenjali zakon i program mjera, a težište obnove stavljeno je na provedbena tijela. Fond za obnovu i Središnji državni ured, kazao je.

Ustvrdio je da “dok je povjerenja premijera, bit ću tu i raditi svoj posao”. Uvjeren je da će i sutra u saborskoj raspravi dobiti potporu. 

– Nisam skeptik da se obnova neće dogoditi, dodao je i naglasio da “neće dozvoliti povrat jednog eura u Bruxelles”.

Naglasio je da nikakvih odbijenice iz Bruxellesa prema Hrvatskoj nije bilo. 

Obnova ima progres, ide svojom dinamikom, a na stolu je ugovora od preko 8,4 mlrd., neki će se isključivo financirati iz Fonda solidarnosti, neki iz NPOO-a, i to ne uštrb hrvatskih poduzetnika. Šteta u Zagrebu procijenjena je na 86 mlrd., Fond solidarnosti dodijelio je Hrvatskoj 5,1 mlrd. Ono što će biti opravdani trošak financirat ćemo iz Fonda, a za sve ostalo  novac moramo priskrbiti sami, kazao je.

Za ovaj oblik obnove treba nešto više od 40 milijardi kuna.

Ponovio je da je gotovo sav administrativni posao dovršen i kreće provedba.

– Bit će otvorena mogućnost da se na javne natječaje jave i građevinske tvrtke iz Europe, ako se vidi da interes za prijavu na natječaje u Hrvatskoj pada, objasnio je.

Prioritetni zadaci su mu obnova i ustrojiti efikasni sustav kako državnu imovinu staviti u pogon prihoda državnom proračunu.  

Bačić je na temu obnove rekao i da ministar Horvat ima potporu vladajuće većine te da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom i intenzitetom obnove. 

– Zato je Horvat zadužen da jasno predstavi koliko je nakon potresa napravljeno, kazao je.

N.H.

foto: scr.hrt