novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Horvat: “Razmatra se obnova Jadrolinijine flote u Uljaniku i 3. maju”

Horvat: “Razmatra se obnova Jadrolinijine flote u Uljaniku i 3. maju”

Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je, gostujući u ‘Novom danu’ N1 televizije, kazao kako se razmatra obnova i gradnja Jadrolinijine flote u brodogradilištima Uljanik i 3. maj.

Na pitanje može li se izbjeći stečaj, Horvat odgovara: Mi smo rekli da ovakav način restrukturiranja želimo izbjeći, jer bi značio dodatne troškove za porezne obveznike. Imputacije da se nešto nije kontroliralo, mogu demantirati jednostavnim načinom, u prvom mjesecu 2017. godine utvrđena je kontrola troškova u Uljaniku. Dodao je kako ne želi komentirati rad pravosudnih tijela, te kako vjeruje da će se sve istražiti i da ćemo dobiti krivce zbog ovakvog stanja u Uljaniku.

Strateško partnerstvo s Dankom Končarom, smatra, nije uspjelo jer je filozofija od početka bila krivo osmišljena. “Kad smo u trenutku zadnje reskonstrukcije tražili verifikaciju i financijske mogućnosti strateškog partnera kako bi mogao pratiti rad brodogradilišta participacijom 50-50, otkriveno je da on to ne može”, rekao je ministar.

Istaknuo je kako je percepcija javnosti da je brodogradnja danas ono što je nekada bila potpuno kriva. “Dođe li brodogradilište u onu dinamiku kako su projiciranja u planovima restrukturiranja, da godišnje proizvedu 7 brodova, onda će moći funkcionirati”, rekao je Horvat.

Otkrio je kako Jadrolinija ima potrebu za rekonstrukcijom svoje flote. “Ono što ja kao strateški razvoj Jadrolinije imam na stolu je potreba za 17-18 novih brodova. Da bi se eliminirala mogućnost da se ti broodovi naručuju vani, mi bismo u jednom trenutku Jadroliniju trebali izuzeti iz procesa javne nabave na način da direktnim pogodbama u jednom našem brodogradilištu rekonstruira ili izgradi brodove. To je jedna od opcija”, objasnio je.

novo.hr

foto: scr.arhiva