Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Hotelijeri žestoko protiv dizanja PDV-a

Hotelijeri žestoko protiv dizanja PDV-a

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Udruženje hotelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori žestoko se protive predloženom dizanju stope PDV-a na ugostiteljstvo s 13 na 25 posto te upozoravaju da bi takav potez nove Vlade imao izrazito štetne i dugoročne posljedice na djelatnost ugostiteljstva i cijeli turistički sektor, a posljedično i na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Kaže se to u priopćenju dvaju udruženja objavljenom u petak.

“Potpuno je neprihvatljiva činjenica da je nova Vlada RH je u predizbornoj kampanji najavljivala rasterećenje privatnog sektora i fokus na rast gospodarstva, a da u svom prvom potezu kroz predloženu poreznu reformu predlaže suprotnu politiku i to s ciljem povećanja opterećenja na turizam koji stvara 20 posto bruto domaćeg proizvoda i vodeći je pokretač rasta BDP-a u Republici Hrvatskoj”, kaže se u priopćenju.

Turizam je u najvećem dijelu izvozna djelatnost čija je konkurentnost na međunarodnom tržištu već danas opterećena s najvišom stopom PDV-a na usluge smještaja na Mediteranu, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da konkurentska tržišta poput Španjolske, Italije, Grčke, i Portugala primjenjuju stopu PDV-a na ugostiteljstvo koja se kreće između 6 i 10 posto, a ne stopu od 25 posto.

“Udvostručenje stope PDV-a na ugostiteljstvo na 25 posto raspolovit će ulaganja, povećati sivu ekonomiju i smanjiti zaposlenost”, upozoravaju hotelijeri.

Neprihvatljivim smatraju što je prijedlog došao iz nove Vlade bez, kako se kaže, “ikakvih konzultacija, analiza i diskusija s poduzetnicima u ugostiteljstvu koji zapošljavaju desetke tisuća hrvatskih građana i koji su u periodu od kada je primijenjena međustopa PDV-a 2013. godine udvostručili ulaganja i broj zaposlenih, povećali ukupne priljeve u državni proračun i jasno dokazali da se gospodarski rast i razvoj mogu realizirati jedino u konkurentnim i kvalitetnim uvjetima za poslovanje poduzetnika”.

D.B.

foto: carnet.hr