Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / HPK traži hitne interventne mjere pomoći za stočare

HPK traži hitne interventne mjere pomoći za stočare

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) uputila je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za hitnim mjerama pomoći za stočare, među kojima je i isplata 60 milijuna kuna do kraja godine, izvijestili su u ponedjeljak predstavnici HPK na konferenciji za novinare.

Zbog otežanih uvjeta trženja tovne junadi i mesa i na domaćem i na izvoznim tržištima te cijena koje su se spustile ispod granice isplativosti proizvodnje, hrvatski proizvođači tovne junadi okupljeni u HPK, traže od resornog ministarstva hitne interventne mjere, kazali su. 

Predsjednik HPK Mladen Jakopović istaknuo je kako uz problem nemogućnosti trženja zbog niskih cijena u okruženju, na poremećaj na tržištu utječu i sigurnosni problemi u Libanonu, jednom od najvećih tržišta za tovnu junad iz Hrvatske, čime je ta proizvodnja dodatno ugrožena.

Iz HPK napominju i kako je za pomoć sektoru potreban horizontalan pristup jer su u problemu svi posjednici junadi namijenjene za klanje ili izvoz žive stoke, bez obzira bave li se samo tovom ili proizvode utovljenu junad kroz sustav krava-tele, kao i proizvođači mlijeka koji svoju telad tove do junadi.

Sadašnja situacija u sektoru je dugoročno neodrživa i kao posljedicu bi mogla imati daljnje urušavanje sektora, upozoravaju iz HPK-a.

Ističu kako im je svaki proizvođač bitan te traže potporu za sve posjednike tovne junadi i teladi, a koji su prijavili tov kroz zahtjev za potporu.

Prihvatljiva grla za potporu bila bi sva grla do starosti od 24 mjeseca, a koja su se nalazila na gospodarstvu na dan 31. listopada, osim ženskih grla mliječnih pasmina.

“Ukupni iznos bi bio 60 milijuna kuna do kraja godine, uz moguću intervenciju i kroz 2020. i 2021 godinu”, kazao je Jakopović napominjući da bi ovom mjerom bilo obuhvaćeno oko 12.200 gospodarstava.

Predstavnici HPK su također istaknuli i kako su proizvođači tovne junadi i teladi u situaciji da ne znaju u kojem smjeru ići – povećati proizvodnju ili krenuti u neku drugu priču.

Upozorili su i na problem odlaska ljudi iz ruralnih prostora, posebice mladih. Ukoliko se nešto ne napravi, mladi će još više odlaziti, a hrvatska polja, koja su i sada najzapuštenija u Europi, biti će još zapuštenija, istaknuli su.

Osvrnuvši se na nedavno objavljene podatke o blagdanskoj potrošnji, pozvali su potrošače da kupuju meso domaćih proizvođača. 

Najavili su i kako će u četvrtak, 5. prosinca, u sklopu u sklopu sajma Croagro, međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije, HPK obilježiti svoju desetogodišnjicu.

P.T./hina

foto: novo.hr