Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / HRT povukao članak o cijepljenju preko reda budućeg ministra! Evo kako to objašnjavaju:

HRT povukao članak o cijepljenju preko reda budućeg ministra! Evo kako to objašnjavaju:

Nacional je od Hrvatske radiotelevizije tražio pojašnjenje zbog čega su sa svog internetskog portala uklonili vijest o tome da se uskoro novi ministar financija Marko Primorac, zajedno sa svojom suprugom, u vrijeme kad nije bilo dovoljno cjepiva protiv COVID-a 19 cijepio preko reda.

Naime, u veljači prošle godine, brojni su mediji prenijeli da se Marko Primorac, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i bivši ekonomski savjetnik u mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zajedno sa svojom suprugom Iskrom Primorac, ravnateljicom Središnjeg registra osiguranika, predsjednicom Upravnog vijeća KBC-a Zagreb i članicom HDZ-a, cijepio preko reda i to svega dvadesetak dana nakon što su prve doze došle u Hrvatsku, kada su se trebali cijepiti samo rizične skupine kao što su korisnici domova za starije i liječnici.

Tu vijest je tada prenio i portal HRT-a. Međutim, Marko Primorac preko odvjetničkog ureda uputio je svim medijima koji su tu vijest prenijeli zahtjev da se članak ukloni s portala. Budući da taj zahtjev nije bio opravdan i nije bilo stvarnog pravnog razloga za njegovo uklanjanje, nitko od medija nije udovoljio zahtjevu Primorčevih odvjetnika, bar se tako mislilo. Ali, portal Mirovina.hr otkrio je jučer da je jedna medijska kuća ipak udovoljila tom zahtjevu – i to upravo HRT.

No, osim što je državna televizija bez ikakvog razloga cenzuzirala članak o novom ministru financija, tu se otvorilo i pitanje sukoba interesa, nedozvoljenog pritiska na neovisnost rada HRT-a i zlouporabe položaja i ovlasti – i to zato jer je Marko Primorac krajem 2021. godine imenovan u Nadzorni odbor HRT-a.

Zbog toga je Nacional HRT-u poslao upit s pitanjem tko je i temeljem čega odlučio da se s internetskih stranica HRT-a povuče članak o cijepljenju preko reda Marka Primorca, budućeg ministra financija, i njegove supruge, kao i pitanje je li u ovom slučaju riječ o pritisku na institucije HRT-a s pozicije člana Nadzornog odbora te o zloporabi položaja i ovlasti – a budući da je Primorac član Nadzornog odbora HRT-a.

Služba Komunikacija HRT-a na ta je pitanja odgovorila tek šturo:

“Vijest je uklonjena autonomnom uredničkom odlukom još 11. travnja 2022., davno nakon što je bila relevantna – i mnogo ranije nego što je postala ponovno zanimljiva uslijed političkih mijena – sukladno  Zakonu o HRT-u, Zakonu o medijima te Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

U tekstu koji je bio objavljen 14. veljače 2021. (i bio je prijenos izgovorenih riječi novinarke IMS-a) nikada nije bilo izrijekom navedeno ime sadašnjeg ministra Primorca – već je bilo navedeno jedno ime – i to ime njegove supruge, te izjava ravnatelja KBC Rebro koji također nije potvrdio imena cijepljenih osoba, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka.”

Odgovor na pitanje o mogućoj zlouporabi položaja i ovlasti Marka Primorca posve su “preskočili” te su umjesto toga naveli tek sljedeće:

“Napominjemo također da je urednička samostalnost HRT-a definirana i u Statutu HRT-a (članak 3. st. 2.), kao i u članku 17. Zakona o HRT-u.”

Portal Mirovina.hr objavio je i sadržaj zahtjeva koji su im krajem ožujka ove godine uputili odvjetnici bračnog para Primorac, a kakav su po svemu sudeći odvjetnici uputili i svim drugim medijskim kućama koje nisu udovoljile zahtjevu.

“Pozivam Vas da predmetni članak uklonite s Vaše web stranice s obzirom na to da u odnosu na članak i predmetnu tematiku danas ne postoji javni interes (…)

U vrijeme objave članka predmetna tema bila je aktualna s obizirom na to da je cjepivo protiv virusa COVID-19 tek nabavljeno te je počelo cijepljenje u Republici Hrvatskoj. Naravno, javnost je sa zanimanjem pratila način na koji se ono koristi te po kojim kriterijima se određuju prioritetne skupine za cijepljenje. Međutim, danas je zanimanje javnosti za cjepivo i cijepljenje u drastičnom padu u odnosu na razdoblje od prije godinu dana”, poručili su iz odvjetničkog ureda.

Naveli su i kako “predmetni članak danas nije ni od kakvog javnog interesa”, a s obzirom na protok vremena više nije aktualan te “ne ispunjava svoj primarni cilj informiranja javnosti.”

“…smatram da predmetni članak šteti interesima mojih stranaka. S obzirom na to da je predmetni članak u vrijeme objave ispunio svoju svrhu te da danas ne postoji interes i zanimanja javnosti za isti kao i za temu kojom se članak bavio, dostupnost istog samo i isključivo nanosi štetu interesima mojih stranaka.

Uvažavajući u potpunosti slobodu medija i izražavanja, ljubazno Vas molim da postupite po ovom dopisu te predmetni članak uklonite s elektroničke publikacije koje ste nakladnik. Ako niste u mogućnosti ukloniti cjelokupni članak pod gore navedenom poveznicom, molio bih uklanjanje dijelova teksta u kojima se spominju moje stranke”, ustanovili su odvjetnici bračnog para Primorac.

Paradoksalno je da su odvjetnici bračnog para Primorac svojim dopisom zapravo prvi put de facto i službeno potvrdili da su se oni cijepili preko reda, jer je u vrijeme cijepljenja preko veze to bila tek neformalna informacija, koju doduše nitko nije demantirao, a ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić, tada je medijima samo rekao kako su s “dozom viška cijepili stotinjak ljudi koji su kampirali ispred bolnice”.

Glavna urednica portala Mirovina.hr Jasmina Grgurić odgovorila im je u travnju da njihovim zahtjevima ne može udovoljiti, a odvjetnički ured nakon toga više ih nije kontaktirao.

N.H.

foto: Hrt