gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

Hrvatska je dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, čime se ukidaju sve mjere zabrane stavljanja živih svinja i proizvoda mesa od svinja na tržištu EU s cjelokupnog teritorija Hrvatske, a koje su bile uvedene 2013. godine, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

“Na sjednici Stalnog odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj 25. rujna 2019. godine usvojena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za svinje iz Republike Hrvatske, uvedena 2013. godine. Rezultat je to dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja”, navodi se u priopćenju. 

Klasična svinjska kuga je osobito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja čiji je zadnji slučaj u domaćih svinja u Hrvatskoj potvrđen u ožujku 2008. godine, podsjećaju iz Ministarstva.

Novom će odlukom, kako objašnjavaju, u potpunosti biti ukinute sve mjere zabrane stavljanja živih svinja te proizvoda od mesa svinja na tržište EU s cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske.

“Europska komisija je usvajanjem izmjene Odluke 2013/764 priznala Hrvatskoj slobodni status od klasične svinjske kuge. Odluka stupa na snagu objavom u službenom glasilu EU, a isto se očekuje do kraja godine”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju da je Hrvatska u kolovozu ove godine podnijela i zahtjev za dodjelom statusa zemlje slobodno od klasične svinjske kuge Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE), što se očekuje u svibnju 2020. godine. Riječ je o opsežnom postupku koji će omogućiti našim proizvođačima izvoz mesa i mesnih proizvoda od svinja i u treće zemlje (one izvan EU).

Iz Ministarstva poljoprivrede također ističu da su kao jedan od glavnih ciljeva i prioriteta djelovanja u području veterinarstva u 2019. godini odredili rješavanje problematike klasične svinjske kuge (KSK) i statusa Hrvatske vezano za tu bolest. 

Naime, Hrvatska je od ulaska u Europsku uniju, država članica na koju se primjenjuju tzv. mjere regionalizacije, odnosno mjere zabrane i ograničenja prometa za svinje, svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa za područje četiri hrvatske županije – Brodsko-posavsku, Karlovačku, Sisačko-moslavačku i Vukovarsko-srijemsku županiju. S obzirom na primjenu ovih mjera, Hrvatskoj je također u potpunosti bilo onemogućeno stavljanje u promet svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa u treće zemlje, s obzirom da nadležna tijela trećih zemalja uglavnom ne priznaju mjere regionalizacije, već su za cijelu državu primjenjivali status “zaražena”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Ističu i kako su nakon gotovo 11 godina provedbe mjera za iskorjenjivanje klasične svinjske kuge (KSK) u Hrvatskoj ispunjeni svi uvjeti koji su bili nužni za ukidanje mjera regionalizacije i stjecanje statusa Republike Hrvatske kao zemlje slobodne od KSK.

“Ukidanje regionalizacije i dodjela statusa zemlje službeno slobodne od klasične svinjske kuge veliko je priznanje Hrvatskoj za uložene napore u provedbi veterinarskih mjera te ima neizmjeran značaj za svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj”, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

P.T./hina

foto: novo.hr

Tagovi: