Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/Računala/tehnologija / Hrvatska ima jedan od sporijih interneta u razvijenom svijetu

Hrvatska ima jedan od sporijih interneta u razvijenom svijetu

Najbrži internet na svijetu ima Singapur, najsporiji Jemen, a gdje je Hrvatska?

Prema novom istraživanju, u koje je uključeno bilo 189 zemalja, Hrvatska je zauzela 40. mjesto.

Za “skidanje” filma u HD tehnologiji u Hrvatskoj u prosjeku treba malo manje od sat i pol, u Singapuru ni 19 minuta, a u Jemenu više od dva dana, objavio je britanski cable.co.uk nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab.

Prosječna brzina interneta u Hrvatskoj je 12,57 Mbps.

Od susjednih zemalja brži internet imaju Mađari, na 15. mjestu te Slovenci koji su 25.

Odmah iza Hrvatske, na 41. mjestu je Srbija, BiH je 61., Crna Gora, 71.

Inače, tijekom12 mjeseci do 10. svibnja ove godine širom svijeta je provedeno više od 63 milijuna testiranja brzine interneta.

Testovi su pokazali da najbrži internet ima Singapur, u prosjeku 55,13 Mbps, što je dovoljno za preuzimanje 7,5 GB HD filma za 18 minuta i 34 sekunde.

“Downloadanje” istog filma u Jemenu, zemlje koja je posljednja na listi i koja ima prosječnu brzinu od samo 0,34 Mbps, potrajalo bi više od dva dana.

Švedska, Tajvan, Danska, Nizozemska i Latvija bilježe prosječnu brzinu veću od 30 Mbps, što britanska regulatorna agencija za telekomukacije Ofcom definira kao “super brzinu”.

Istovremeno 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je, prema Ofcomu, minimalna brzina koja može odgovoriti potrebama prosječne obitelji.

Među 30 zemalja s najbržim internetom uglavnom su države Europe i Azije dok je u Africi više od polovice zemalja s najslabijim performansama, prenosi agencija Beta.

novo.hr

foto: shutterstock