Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Hrvatska na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU zatražila produljenje i povećanje potpora poljoprivredi

Hrvatska na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU zatražila produljenje i povećanje potpora poljoprivredi

Hrvatska je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU (Agrifish), koji je 11. i 12. listopada održan u Luksemburgu zatražila od Europske komisije (EK) produljenje i povećanje potpora poljoprivredi, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede.

Na Vijeću se razgovaralo o reviziji tržišnih standarda EU, novoj Strategiji EU za šume, procesu usvajanja ZPP strateških planova, doprinosu poljoprivrede i šumarstva ispunjavanju klimatskih ciljeva EU za 2030. (Paket “Spremni za 55 posto”) te pregovorima o ribolovnim mogućnostima za 2022. u Baltičkom moru.

Bilo je također riječi o problemima u sektoru stočarstva, uzrokovanim poremećajima u odnosima ponude i potražnje zbog covid- pandemije, visokih cijena stočne hrane te nedavnog poskupljenja svih energenata.

U tom kontekstu, hrvatska je delegacija od EK zatražila produljenje privremenog okvira za državne potpore do kraja 2022., kao i povećanje iznosa pojedinačnih potpora“, istaknuli su iz Ministarstva.

Podsjećaju i kako je, slijedom bilateralnog sastanka dvaju ministara poljoprivrede u Budimpešti, Hrvatska zajedno s Mađarskom pokrenula inicijativu za produljenje privremenog okvira za mjere državnih potpora, zbog trenutnih velikih tržišnih poremećaja u poljoprivredi.

Ministri su zatražili produljenje mjera do 31. prosinca 2022., uz proporcionalno povećanje iznosa pomoći u poljoprivredi i ribarstvu, što bi pružilo dodatnu sigurnost najugroženijim predstavnicima u sektoru.

Prijedlog je, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, podržalo 15 država članica, uključujući najveće (Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska ..), a povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izvijestio je Vijeće da je o zahtjevu obavijestio izvršnu potpredsjednicu EK Margrethe Vestager.

Konačna odluka očekuje se u idućih mjesec dana, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju i kako je Hrvatska podržala inicijativu Belgije o potrebi pokretanja izvanrednih tržišnih mjera ZPP-a zbog problema u svinjogojstvu. Unatoč činjenici da je Vijeće gotovo jednoglasno zatražilo aktivaciju ovih mjera od strane EK, povjerenik je odbio prijedlog, smatrajući primjerenijima mjere restrukturiranja u sklopu Programa ruralnog razvoja, kao i okvir za državne potpore.

Naglasio je pritom da je EK svjesna kumulativnih problema koji su pogodili ovaj sektor te će nastaviti detaljno pratiti stanje i po potrebi adekvatno reagirati.

K.A.

foto: novo.hr