gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Hrvatska obrtnička komora (HOK) ugostiteljima: Maknite iz ponude potencijalno rizična pića

Hrvatska obrtnička komora (HOK) ugostiteljima: Maknite iz ponude potencijalno rizična pića

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) pozvao je u srijedu ugostitelje da zaštite svoje goste i svoje poslovanje te do potvrde zdravstvene ispravnosti maknu iz ponude potencijalno rizična pića.

Temeljem slučaja trovanja koje se dovode u vezu s konzumacijom sadržaja spornog gaziranog pića, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a poziva ugostitelje da zaštite svoje goste i svoje poslovanje te da do zaprimanja više informacija i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda maknu iz ponude sporna gazirana pića”, navodi se u priopćenju HOK-a.

Istu uputu je HOK izdao i putem internog komunikacijskog sustava obrtnicima ugostiteljima.

U javnom prostoru kola velik broj informacija. S obzirom da ne raspolažemo službenim informacijama i uputama, a ne želimo imati nove slučajeve ugrožavanja zdravlja naših gostiju, predlažemo u potpunosti iz ponude maknuti potencijalno rizične proizvode i ostvariti pravo na povrat”, kazao je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica.

Poručio je kako su kao ugostitelji dužni zaštititi svoje goste, a kao Ceh su dužni zaštititi svoje ugostitelje.

Coca-cola je potvrdila u srijedu da prema rješenju Državnog inspektorata privremeno povlači jednu seriju Coca-Cola Original Taste od pola litre u plastičnoj ambalaži te dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

Državni inspektorat (DIRH) privremeno je tvrtki Coca-Coli Hrvatska zabranio stavljanje na tržište i naredio povlačenje suspektnih proizvoda zbog sumnje da pića nakon čijeg je konzumiranja više osoba zatražilo liječniku pomoć nisu sigurna. 

Državni inspektorat je izašao na teren nakon pojave sumnji u neispravnost pića Romerquelle i Coca cola, čiji je proizvođač tvrtka Coca cola. Ističu da su izuzeli uzorke suspektnih pića, a inspekciju su obavili i u samom trgovačkom društvu u Zagrebu. 

DIRH u priopćenju, između ostalog, kaže da u inspekcijskim nadzorima u prometu nisu zatekli suspektnu seriju Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.  

Nakon novih informacija o ozljedama prilikom konzumacije gaziranih pića, inspekcija je izašla na teren u Prirodoslovno-matematičkoi fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je izuzela jedan uzorak Coca cola, Original taste, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine.

M.B.

foto: fah