Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Hrvatska tvrtka prva u Europi proizvela revolucionarnu tkaninu za vojno-policijske namjene

Hrvatska tvrtka prva u Europi proizvela revolucionarnu tkaninu za vojno-policijske namjene

Vjerujemo da nije potrebno posebno napomenuti u kakvom stanju je tekstilna industrija u Hrvatskoj, ali i u regiji. Razlozi takvog stanja su mnogobrojni, od dobro poznate invazije kineskog tekstila u Europu, nesposobnih Uprava pojedinih tvrtki pa sve do orijentacije većine tvrtki na tzv. “lohn poslove.” Pojednostavljeno, “lohn poslovi” su kada domaća tvrtka daje samo svoj rad, prema licenci stranog naručitelja i uglavnom s njihovim sirovinama. Jasno je da takva proizvodnja vrlo lako može biti zamijenjena, čim se pojavi neka druga tvrtka s povoljnijim procesom proizvodnje.

Stoga je kod proizvodnje tekstila, ali i u ostalim proizvodnim djelatnostima, cilj proizvesti robu s dodanom vrijednošću. Takva roba ima bolja svojstva od većine konkurentne robe na tržištu te nije lako zamjenjiva, kao roba iz “lohn poslova.” Dakle, može se raditi i drugačije.

Jedan od najboljih hrvatskih primjera tvrtke iz tekstilne branše koja sve više ulaže u R&D (istraživanje i razvoj), sigurno je čakovečki Čateks. Čateks je osnovan davne 1874. godine, a preko 140 godina neprekidne proizvodnje najbolja je referenca i potvrda kvalitetnog rada. Zadnji dokaz kako neprestano rade na poboljšanju kvalitete svojih proizvoda je predstavljanje revolucionarne tkanine na nedavno održanom međunarodnom vojno-policijskom sajmu ASDA u Splitu, koju su proizveli prvi u Europi. 

Radi se o novoj CORDURA® NyCo tkanini, značajno poboljšanih svojstava koristeći mješavinu Invista T420-HT vlakna i najkvalitetnijeg Giza pamuka.

  • Revolucionarna CORDURA® NyCo tkanina

“Nova tkanina koju smo proizveli ima mnoge prednosti u odnosu na tkaninu koja je dosad bila vrh standarda. Najvažnije odlike su znatno poboljšane abrazije s impozantnim rezultatima, 100% povećanje otpornosti na abraziju (s 500.000 na 1,000.000 ciklusa habanja), 30% snažnijih prekidnih sila, povećane udobnosti i distribucije vlage, povećano vrijeme ignicije plamenom. Tu je i “NO-MELT, NO-DRIP” svojstvo – vrlo bitna karakteristika kada se prilikom zapaljenja tkanina ne tali i ne prianja uz kožu, već se karbonizira i tako znatno povećava šanse za preživljavanje. Time se uvelike smanjuje oštećenost najvećeg ljudskog organa, kože.” – rekao je Nino Kerman, voditelj tehnološkog sektora u Čateksu.

  • Tkanina se kod zapaljenja ne tali i ne prianja, čime uvelike štiti kožu

“Ova tkanina je već u fazi implementacije kao budući standard Američke vojske, a uz naše vertikalne partnere, tvrtku Invista (USA) i tvrtku Litia (SLO) uspjeli smo proizvesti i doraditi prvu proizvodnju takve tkanine u Europi. Za novu tkaninu možemo sa sigurnošću reći da posjeduje i do 25% dulji životni vijek od postojećih tkanina, bez gubitka ključnih svojstava” ističu u Čateksu.

Drugi novitet je nova maskirna šara s potpuno novom perspektivom pogleda na prikrivnost u modernom borbenom okruženju. Simbolično nazvana TRI/PAT (zbog triangularno-poligonalne osnove) prvo je intelektualno vlasništvo Čateksa te vrste od početka proizvodnje 1874., odrađeno sa svim pozitivnim tehnikama dobre prakse.

Posebnu pozornost ponovno su usmjerili prema funkcionalnosti šare u današnjim omnivalentnim načinima ratovanja. Tako su osim vidljivom spektru, cijelo istraživanje posvetili i izuzetnoj prikrivnosti u IR spektru.

Taj su dio i uspješno dokazali u njihovoj demo – crnoj komori, gdje su se posjetitelji sami mogli uvjeriti koristeći noćne optike posljednje generacije. Naime, na sajmu su demonstrirali prikrivne karakteristike šare u potpuno mračnom okruženju koristeći vrlo sofisticirane uređaje posljednje vojne generacije za IR detekciju.

  • Odličnu prikrivnost nove tkanine najbolje pokazuje ova slika

“Sama izrada potpuno drugačije argumentirane logike kamuflaže izazov je koji zahtjeva najprije temeljite analize tržišta, a nakon toga slijedi potpuno distanciranje od istog u svrhu kreiranja nečeg potpuno novog. TRI/PAT je upravo bila takva, out of the box logika, koja je prošla mnoge izazove u dvije godine razvoja i na kraju bila uspješno prezentirana stručnoj i općoj javnosti na ASDA sajmu u Splitu. Rezultat je to odlične suradnje brojnih odjela Čateksa – rekao je Ivan Karol, projekt menadžer.

  • Stručni tim iz raznih Čateksovih odjela na sajmu ASDA

“Nastupom na ASDA sajmu možemo biti vrlo zadovoljni s obzirom da smo s novom tkaninom, ali i općenito prezentacijom tvrtke, impresionirali veći dio stručne svjetske javnosti. Uz već postojeće poslove koje imamo u Kuvajtu, uspostavili smo kontakte i s potencijalnim klijentima iz Saudijske Arabije, Katara i Iraka te postoji velika šansa da na tim tržištima ugovorimo poslove. Inače, gotovo dvije trećine Čateksovih ukupnih prihoda čini IZVOZ, a taj odnos raste iz godine u godinu. Trenutno zapošljavamo 340 djelatnika i poslujemo s gotovo svim zemljama Europske unije, ali i u cijelom svijetu.” – kazao je Davor Sabolić, direktor Čateksa.

  • Veliko zanimanje na sajamskom prostoru tvrtke Čateks na kojem su predstavljali novitete

Dragan Bacinger

foto: cateks.hr