gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Hrvatska voćarska zajednica pozvala potrošače da kupuju hrvatske jabuke 

Hrvatska voćarska zajednica pozvala potrošače da kupuju hrvatske jabuke 

Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) pozvala je u četvrtak potrošače da pri odabiru voća biraju hrvatske jabuke na policama trgovina, štandovima, tržnicama jer se tako potiče domaća proizvodnja i poljoprivreda.

“Kupnjom domaće jabuke potičemo hrvatsku proizvodnju voća i branimo prehrambenu suverenost”, poručili su iz HVZ-a u povodu obilježavanja Svjetskog dana jabuka, 20. listopada.

Prema podacima koje iznose, u Hrvatskoj je ukupno registrirano 18.000 proizvođača jabuka koji proizvode na površini od oko 6.000 hektara, što čini oko 15 posto svih površina pod voćem.

Jabuka je zastupljena s 30 posto ukupnog proizvedenog voća, a najviše nasada je u istočnoj Slavoniji. Prosječna starost voćnjaka je više od 15 godina (tehnološki vijek modernih voćnjaka je oko 25 godina).

Najviše, oko 25 posto nasada jabuka su na površini do pola hektara (ukupno 17.000 proizvođača). Od pola do deset hektara površine pod jabukama ima oko 1.200 voćara i pokrivaju ukupnu površinu 2.400 hektara ili 45 posto. Trećinu ili oko 1.500 hektara obrađuje samo 50 voćara sa površinama preko 10 hektara jabuke”, navode iz HVZ-a.

Iznose i podatke Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prema kojima je za 2022. osnovne uvjete proizvodnje jabuke (ekstenzivne i intenzivne, koji primaju potpore ) zadovoljava 3.527 hektara, a proizvođači koji proizvedu preko 20 tona po hektaru sudjeluju u ukupnim površinama pod jabukama sa samo 2.854 hektara.

Na većim površinama se najvećim dijelom proizvode jabuke koje kakvoćom ispunjavaju zahtjeve trgovačkih lanaca tako da se može reći da se intenzivna proizvodnja jabuka u Hrvatskoj odvija na oko 2.000 hektara i da se tom zahtjevnom, intenzivnom proizvodnjom, bavi 50-ak voćara”, kazao je predsjednik HVZ-a Branimir Markota napominjući kako je iz godine u godinu sve manje proizvođača jabuka.

“U proteklih desetak godina Hrvatska godišnje proizvode od 50.000 do 100.000 tona jabuka (zadnjih godina je to oko 60.000 tona ) što uglavnom zadovoljava domaće godišnje potrebe, dok je nešto jabuke išlo i u izvoz”, rekao je Markota. 

Hrvatska nešto jabuka izvozi, ali se uglavnom radi o izvozu industrijske jabuke koja nije za trgovačke lance nego za prerađivačku industriju, prosječno oko 10-tak tisuća tona. Izvozi se i nešto drugih sorti (gala, grany, zlatni delišes) uglavnom na tržište Bliskog istoka.  

Iz HVZ-a navode kako je tijekom 2022. u kategoriji jabuke, kruške i dinje uvezeno je 27.791 tona voća, u vrijednosti 17,4 milijuna eura, a izvoz je bio 24.872 tona u vrijednosti 11,4 milijuna eura.

Najviše jabuke na hrvatsko tržište dolazi iz Poljske i to po damping cijenama, vrlo često u najosjetljivije vrijeme za hrvatske voćare (čiste se njihova skladišta sa starom jabukom kada je kod nas berba), upozorili su iz HVZ-a.

Određene količine se uvoze i iz trećih zemalja – Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.  

Potrošnja u Hrvatskoj 14 kg po stanovniku

U Hrvatskoj se potrošnja svježih jabuka po stanovniku zadnjih godina kreće oko 14 kilograma na godinu, kaže Markota navodeći kako je u Europi pa tako i u Hrvatskoj primjetan trend pada potrošnje.

To je, kaže, logično uzme li se u obzir velik broj novih voćnih vrsta na policama trgovina. Naime, razno bobičasto i drugo egzotično voće danas je više nego ikada dostupno na tržištu kroz cijelu godinu.

Potrošnja jabuke u Hrvatskoj je po stanovniku nešto veća od svjetskog prosjeka, ali i znatno niža od razvijenih zemalja s jakom proizvodnjom poput Slovenije, Italije, Austrije i drugih, kaže Markota.

Unatoč padu potrošnje u HVZ-u kažu kako vide veliki prostor za budući rast domaće proizvodnje te za izvoz.

D.B./H

foto: fah