Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Hrvatski duhani započeli s ugovaranjem nove proizvodne sezone

Hrvatski duhani započeli s ugovaranjem nove proizvodne sezone

Hrvatski duhani su započeli sa službenim ugovaranjem nove sezone proizvodnje duhana berbe 2022., izvijestili su u petak iz te tvrtke koja posluje u sastavu BAT Grupe.

Nova sezona, kako su istaknuli, nastavak je uspješne realizacije otkupa duhana u kojem su Hrvatski duhani svojim proizvođačima u potpunosti i na vrijeme isplatili ukupno 81,6 milijuna kuna, čak šest milijuna kuna više nego u 2020. godini.

Navode kako je riječ o najvećem volumenu i vrijednosti proizvodnje zadnje četiri berbe unatoč velikim izazovima koji su tijekom godine nastajali zbog vremenskih neprilika, prije svega zbog šteta od suše, tuče i mraza, a koji su značajno utjecali na kvalitetu i prinos duhana.

S obzirom da su Hrvatski duhani osigurali najpovoljnije uvjete osiguranja, proizvođačima HD-a isplaćeno je više od 16 milijuna kuna, navode iz te tvrtke.

Ističu i da je u 2021. strojno obrano oko 50 posto duhana, uz pomoć mehaničkih berača u koje je posljednjih nekoliko godina investirano više od 18 milijuna kuna, a s čime se nastavlja i u nadolazećem razdoblju.

Zahvaljujući uvođenju novih tehnologija u proizvodnju, smanjili su se troškovi i podigli prinosi, a istovremeno se doskočilo i ključnom izazovu poljoprivrednih proizvođača – nedostatku radne snage, objašnjavaju iz te tvrtke koja je najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije.

Iz Hrvatskih duhana navode da su pouzdan partner svojim proizvođačima te kako brinu o održivosti proizvodnje duhana te kontinuirano prate sve troškove proizvodnje, što u konačnici rezultira i povećanjem cijena otkupnih klasa svake godine.

“Cilj je nastaviti povećavati kvalitetu i prinose duhana, a time i profitabilnost proizvođača i u 2022. godini”, istaknuli su iz Hrvatskih duhana.

K.N.

foto: arh.nh