tehnologija

Home / Mobiteli/Poslovne vijesti / Hrvatski telekom (HT) u prvih devet mjeseci ostvario više od pola milijarde kuna dobiti

Hrvatski telekom (HT) u prvih devet mjeseci ostvario više od pola milijarde kuna dobiti

Hrvatski telekom (HT) u prvih devet mjeseci ostvario je 5,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je 0,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit od 530,2 milijuna kuna viša za 15 posto, pokazuje izvješće te telekom kompanije.

Porast prihoda u devet mjeseci pratio je pad ukupnih rashoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 2,3 posto, na 4,9 milijardi kuna.

Samo u trećem tromjesečju ove godine HT je ostvario 2,1 milijardu kuna ukupnih prihoda ili 8,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a to je pratio i porast ukupnih rashoda, za 13,8 posto, na 1,8 milijardi kuna, pokazuje izvješće, objavljeno na ZSE.

Dobit HT-a na razini trećeg tromjesečja je gotovo 228 milijuna kuna ili 24,6 posto niža nego u istom lanjskom razdoblju.

Komentirajući poslovne rezultate “dobrima, unatoč makroekonomskim izazovima, inflatornim pritiscima i dosad neviđenim cijenama energenata”, iz HT-a dodaju da imaju i “stabilne izglede do kraja ove godine”.

Za prvih devet mjeseci ove godine ističu rast “organskog prihoda za 2,8 posto, na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori”.

U trećem tromjesečju 2022., kako dodaju, organska neto dobit smanjena je za 17,6 posto, dok je u devet mjeseci organska neto dobit rasla za 19,7 posto, na 525 milijuna kuna, “prvenstveno odražavajući amortizaciju koja se vratila na uobičajene razine nakon što je u prvoj polovici 2021. bila na vrhuncu”.

Za ulaganja navode da su dosegla 1,1 milijardu kuna, što je 4,6 posto manje nego lani, a što objašnjavaju odrazom drugačije sezonalnosti razvoja mreže.

“Unatoč svim izazovima, HT je oastvario dobre rezultate, te smo predano nastavili s ulaganjima i izgradnjom optičke i 5G mreže. Gledajući naprijed, očekujemo da će se izazovno okruženje i inflatorni pritisci nastaviti i u zadnjem tromjesečju ove godine, utječući na našu profitabilnost te godinu očekujemo zaključiti na sličnim razinama kao 2021.”, porčuje predsjednik uprave HT-a Kostas Nebis.

K.A.

foto: HT

Tagovi: ,