tehnologija

Home / Mobiteli/Poslovne vijesti/tehnologija / Hrvatski Telekom u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 302,3 milijuna kuna

Hrvatski Telekom u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 302,3 milijuna kuna

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvom polugodištu konsolidiranu neto dobit od 302,3 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja HT-a objavljenog u četvrtak.

To je znatno veća neto dobit od 158,2 milijuna kuna iz istog razdoblja prošle godine.

U HT-u navode da je u prvoj polovici godine ostvareno snažno povećanje organske neto dobiti za 80,3 posto, na 301 milijuna kuna.

“Osim rasta EBITDA-e tome je pozitivno doprinijela i amortizacija, koja se vratila na svoju uobičajenu razinu nakon vrhunca zabilježenog u prvoj polovici 2021. godine. Organska ulaganja iznosila su 773 milijuna kuna i bila su veća za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, kaže se u HT-ovom priopćenju uz financijski izvještaj.

Ukupni prihodi HT-a u prvom polugodištu iznosili su 3,55 milijardi kuna, što je 3,7 posto manje nego lani. Ukupni rashodi pali su za 9,8 posto, na 3,15 milijardi kuna.

U HT-u kažu da su im organski prihodi rasli za 0,5 posto, na 3,5 milijardi kuna, zahvaljujući snažnom razvoju poslovanja pokretnih telekomunikacija.

U prvih šest mjeseci organska EBITDA nakon najmova rasla je za 3,2 posto, na 1,3 milijarde kuna, što je, kako se navodi u priopćenju, “rezultat dobrog poslovnog zamaha i pozitivnog učinka transformacije operativnog modela poslovanja”.

Dodaju kako rast pritom usporava jer su rastuća inflacija i cijene energenata utjecali na troškove poslovanja u drugom tromjesečju.

“Prvih šest mjeseci 2022. godine zaključili smo s dobrim poslovnim rezultatima koji se odražavaju u stabilnim prihodima, većoj EBITDA-i i neto dobiti”, izjavo je pored ostalog, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis.

Što se tiče nastavka godine, u HT-u očekuju pogoršanje makroekonomskog okruženja uz rekordno visoke inflacijske pritiske i cijene energenata, što će, kako ocjenjuju “dodatno nepovoljno utjecati na raspoloživi dohodak korisnika, našu industriju i hrvatsko gospodarstvo”. 

K.A.

foto: arh.nh