Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / U Hrvatskoj nedostaje velik broj sezonskih radnika

U Hrvatskoj nedostaje velik broj sezonskih radnika

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje velik broj sezonskih radnika, pogotovo u trgovini i turizmu, pri čemu je velik broj nezaposlenih prijavljenih na burzi, a u praksi nedostaje radnika za rad u realnom sektoru, istaknuto je u utorak na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Izvijestivši o tom sastanku, iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističu da su na njemu ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić i ministar turizma Anton Kliman s predstavnicima HUP-a razgovarali o velikom općem problemu hrvatskog gospodarstva – nedostatku sezonskih radnika.

Osim što je istaknuto da ih u Hrvatskoj puno nedostaje, na sastanku je rečeno da su poslodavci od početka ove godine do kraja veljače uputili puno više zahtjeva za sezoncima, pa bi njihov broj za ovu godinu mogao premašiti lanjske 42 tisuće.

U turizmu i ugostiteljstvu prošle je godine bilo ukupno zaposleno gotovo 22 tisuće sezonskih radnika, a kako se ove godine očekuje veća turistička potražnja to utječe na veću potražnju za sezonskim radnicima pa bi njihov broj mogao narasti i do 30 tisuća, istaknuto je na sastanku, uz napomenu da je povećana potražnja za sezonskim radnicima u tom sektoru ove godine dijelom i rezultat ‘odljeva’ ugostiteljskih radnika u zemlje EU-a.

Naznačeno je i da je trenutno, usprkos trudu HZZ-a, zainteresiranih za posao bilo svega 10 posto, pa se postavlja pitanje kako to da tako velik broj nezaposlenih nije zainteresiran ni čuti uvjete zaposlenja.

“Evidentno je da u Hrvatskoj postoji ogroman strukturni problem te će ministarstva donijeti strukturne i operativne mjere koje će pomoći ljudima da se zaposle i pronađu svoje radno mjesto, a kompanijama da zadovolje potrebe za kadrovima, što će dovesti do još uspješnije sezone. Ne donesu li se operativne mjere koje su u ovom trenutku nužne onda će se svakako trebati otvoriti razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca”, zaključak je sastanka kojeg prenose iz HUP-a.

(novo.hr/hina)