gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U Hrvatskoj se godišnje baci 380.000 tona zdravstveno ispravne hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci 380.000 tona zdravstveno ispravne hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 380.000 tona zdravstveno ispravne hrane, a na razini EU-a oko 88 milijuna tona, podaci su s okruglog stola o sprječavanju bacanja i unaprjeđivanju doniranja hrane održanog u sklopu konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji.

Više od 53 posto bačene jestive hrane dolazi iz kućanstava, kaže Marija Batinić iz Ministarstva poljoprivrede.

Ističe da je tvrtkama postupak donacije najčešće preskup ili prekompliciran. Tvrdi da brojne trgovine višak hrane ne doniraju, jer se boje da bi se hrana mogla neispravno distribuirati te da bi se u slučaju trovanja mogle suočiti s tužbama koje bi im narušile ugled.

Kao jedno od mogućih rješenja, glavni tajnik Europske federacije banaka hrane Patrick Alix predložio je osnivanje banke hrane, koju Hrvatska još nema. Za uspostavu banke hrane je, kaže, potrebno vrijeme i žurna prilagodba postojećeg zakonodavstva. Naglasio je da donacija ne smije biti skuplja nego bacanje te da se donatorima moraju omogućiti porezne olakšice i poticaji.

Sintija Perinić Šarić iz Porezne uprave Ministarstva financija istaknula je da su prvi koraci učinjeni početkom svibnja uvođenjem poreznih olakšica za poslovne subjekte koji se odluče donirati hranu.

“Cilj olakšica je zaštititi okoliš, spriječiti uništenje hrane, ali i pomoći krajnjim primateljima”, kazala je Perinić Šarić i upozorila da, prema EU direktivama, za sada postoje i ograničenja tih olakšica.

Porezne olakšice nisu uvijek motivacija, smatra Marija Batinić iz Ministarstva poljoprivrede. “Moramo raditi na tome da donacija hrane postane čin koji daje prestiž u društvu, da se osjećamo sretnije, da odgovorno poslujemo”, istaknula je.

Navela je da treba razmišljati i o tome da nije samo jedna trećina svega što se proizvede, a završi kao otpad – bačena hrana. “Time je uzalud bačena i jedna četvrtina vode te iskorišteno zemljište veličine Kine, zbog čega nam je potrebno unaprjeđenje sustava prikupljanja i obrade podataka o otpadu hrane”, rekla je Batinić i podsjetila da je 2015., kako bi se uspostavio sustav donacije, donesen prvi Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima donacije hrane i hrane za životinje.

Voditeljica Socijalnog dućana Crvenoga križa Tina Debeljak potvrdila je da od tada ima pomaka. “Vrijednost kupljene hrane Socijalnog dućana u 2015. bila je 345 tisuća kuna, a 2016., nakon donošenja Pravilnika, ukupna vrijednost svih donacija bila je veća od tri milijuna kuna, odnosno 185 tona hrane. Samo u prvoj polovini 2017. vrijednost donacija bila je veća od dva milijuna kuna”, izjavila je.

N.H./h

foto: scr.bbc

Tagovi: