Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / HS Produktu Zlatna bilanca Fine

HS Produktu Zlatna bilanca Fine

Karlovačkom proizvođaču oružja HS Produktu u utorak je dodijeljena Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2018. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika, dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti prerađivačke industrije. 

Zlatna bilanca je nagrada koju Financijska agencija (Fina) dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti, prema ukupnom rangu 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija, i to prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti.

Od 131.117 poduzetnika koji su predali financijsko izvješće temeljem Finine metodologije odabrano je 3.930 koji su ušli u uži izbor za nagradu, od čega 208 mikro poduzetnika, 2.527 malih, 978 srednjih i 217 velikih. 

Uz HS Produkt, Zlatne bilance su dobili tvrtka Bovis iz Viškovca kao najuspješniji poduzetnik u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, potom Radlovac iz Orahovice u rudarstvu i vađenju, HEP Proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija te Spectra-media iz Zagreba u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Najuspješniji trgovac je New Yorker, dok je zagrebačka tvrtka Globalna hrana najuspješniji poduzetnik u turizmu i ugostiteljstvu, a u djelatnosti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti dobitnik je Booking.com.

Među građevinarima nagrađeno je Poduzeće za ceste Split, Zračna lika Zadar najuspješniji je poduzetnik u prijevozu i skladištenju, a Fininu Zlatnu bilancu u djelatnosti informacija i komunikacija dobio je Hewlett Packard. 

Mikro poduzeća i dalje šampioni, većina ostalih se pridružuje

Ekonomski analitičar Velimir Šonje predstavio je rezultate poslovanja hrvatskih poduzetnika za 2018. te istaknuo kako su mikropoduzeća i dalje u velikoj ekspanziji, a veliki se dijele na segmente.

Prošle je godine financijska izvješća predalo 131 tisuću poduzetnika, za razliku od godine ranije kada je taj broj bio 120 tisuća. Broj zaposlenih kod poduzetnika povećan je za 5,2 posto, na 940 tisuća, a dvije trećine rasta ostvaren je u segmentu mikro poduzeća.

Ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika prošle su godine rasli za 8,6 posto, na 751,2 milijarde kuna, a pritom su najbrže rasli prihodi mikropoduzetnika, za 29 posto, na 102,1 milijardu kuna.

Šonje je rekao i kako se vrh hrvatske korporativne piramide nije mnogo promijenio u usporedbi s prethodnim godinama. 

Broj i udjel velikih poduzeća i dalje je nepromijenjen, a strukturom dominiraju velike energetske kompanije i maloprodajni lanci. Ispod vrha i prema dnu piramide prisutna je solidna dinamika  – brzi rast mikropoduzetnika je nastavljen i otvara najveći dio radnih mjesta, a zadržavanje te dinamike je bitno zbog očuvanja razvojnog procesa i strukturnih promjena koje će se dogoditi tek u dugom roku, nakon višegodišnjeg razdoblja rasta, ističe Šonje.

P.T./hina

foto: HSprodukt

Tagovi: